Revitalizacija kanala Begej i turističkih potencijala kroz projekte sa Rumunijom

Revitalizacija kanala Begej i kasnije promocija njegovih turističkih potencijala moguća je kroz projekte prekogranične saradnje Rumunija – Srbija, rečeno je danas u Zrenjaninu prilikom predstavljanja projekta "Zajednički razvoj studije o kapitalizaciji rumunsko-srpskih turističkih potencijala kanala Begej i promocija prekograničnih investicija".
Zamenik gradonačelnika Čedomir Janjić rekao je da je turizam veliki potencijal u celoj Srbiji, ali je u Zrenjaninu veoma neiskošišten.
- Ne da ne živimo od turizma, već neiskorištavamo ni ono što imamo. Begej je jedna od turističkih destinacija i mnogo se decenijama unazad pričalo o njegovom izmuljavanju, čišćenju, pravljenju sadržaja na samom Begeju. Mi smo sada krenuli i sa konkretnim stvarima - rekao je Janjić.
 

Kako je naveo, najveći problem Begeja u Zrenjaninu je to što se sva fekalna kanalizacija izliva u Begej iza Zrenjanina, ali da se ozbiljno krenulo u rešavanje tog problema kroz prečistač, što je i preduslov za ozbiljno bavljenje turizmom u gradu.
Partneri u ovom projektu su ADETiM–Agencija za društveno-ekonomski razvoj Temišvar, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat (RCRB) i Regionalna privredna komora Zrenjanin (RPKZ).
- To je za nas izuzetno važan program, jer u tom domenu imamo već preko 190 realizovanih zajedničkih projekata i nekoliko tih projekata su od veoma velike važnost za našu stranu. Nadam se da ćemo već u sledećem programskom periodu, koji se odnosi na period 2014 – 2020 godinu imati još veći broj zajedničkih projekata i da ćemo ovu saradnju uspešno i nastaviti - rekla je Patricia Radut, ekonomski savetnik Ambasade Rumunije u Srbiji.

 
 
Lučija Patrujka, menadžerka projekta i predstavnica ADETiM kaže da se projekat odnosi na turistički potencijal kanala Begej i navela da je namera da saradnja kroz programe prekogranične saradnje ima pozitivne efekte za obe države.
- Na kraju ovog projekta imaćemo dva ili tri idejna rešenja za dalje projekte sa potrebnom dokumentacijom, a koji se odnose  na turistički potencijal i što bismo mogli da uradimo sredstvima Evropske unije u budućnosti. Jedan će se odnositi na rumunsku, a jedan na srpsku stranu. Bitan rezultat je zajednička studija o turističkom potencijalu i njegovom razvoju - kazala je Patrujka. 
 

 
Irena Živković, direktorka RCRB ukazala je da revitalizacija kanala Begej definitivno ima veliki privredni značaj, kako za područje duž toka Begja tako i za ceo regoion, a da je osnovni zadatak svih partnera u projektu izrada strateškog plana razvoja za kanal Begej i priprema zajedničkih prekograničnih projekata.
- Istina je da ne možemo odjednom, ni u celosti, da obezbedimo sredstva za kompletnu revitalizaciju Begeja, ali je ovo važan korak ka tome - kazala je Živković.
- Begej nažalost nosi imidž zagađene reke, umesto da bude ekološki biser našeg kraja. Nadam se da ćemo kroz ovaj projekat uspeti da ponovo dođemo do toga. Revitalizacija kanala Begej predložena je kao strateški projekat za sledeći poziv prekogranične saradnje Rumunija - Srbija i to će biti odskočna daska za ono što treba uraditi kada je Begej u pitanju - dodala je ona.


Predstavljanju projekta prisustvovao je i Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.  On je istakao da je Begej strateški važan i ima velikih izazova u smislu njegovog čišćenja i vraćanja atraktivnosti a to se, kako je rekao, najbolje može uraditi sa prekograničnom saradnjom sa Rumunijom.
- U budućnosti pregovaramo sa Rumunima da Begej i čišćenje Begeja bude naš strateški projekat. To je najvažnija poruka koja treba da ode sa današnjeg skupa, da ćemo oezbediti finasijska sredstva i uraditi nešto što je važno za građane Banata, ali i za ekologiju - rekao je Bugarski.
Milan Radovanović iz RPKZ kaže da je reč o jednom od značajnijih projekata kojim bi se reafirmisao kanal Begej i svi benefiti koje bi taj vodeni put mogao da obezbedi.
Jene Lazar, zamenik predsednika opštine Žitište kaže da je i ta, nerazvijena opština, uključena u projekat, jer je od velike važnosti, budući da su već pokušavali da  Begej osposobe za turizam, a ovim projektom nada se da će tu ideju i uspeti da realizuju.