Gosti iz nemačkog Hercogenrata u poseti Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak je u Plavom salonu Gradske kuće primio gospodina Rajnharda Granca iz parlamenta nemačkog grada Hercogenrata i profesora filozofije iz gimnazije u tom gradu, gospodina Franka Bekera. Nakon zvaničnog prijema, gosti su, u Multimedijalnoj sali, prezentovali svoj grad i ponudili gradonačelniku i prisutnim saradnicima Dubravki Bengin Bulovan i Dušku Radišiću uspostavljanje prijateljskih odnosa sa Zrenjaninom. Prijemu su prisustvovali još i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica, direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković i profesorka filozofije Aleksandra Maksić.
 
 
Profesorka Maksić, inicijatorka brojnih akcija uspostavljanja saradnje između Zrenjaninske gimnazije i srednjih škola u drugim zemljama i sredinama, objasnila je da je Hercongenrat i Zrenjanin zbližilo učešće na projektima podržanim od strane Evrpske unije.
- Jedan se projekat zove "Minerva" i radi se o časopisu koji su zajednički osmislili i štampali učenici gimnazije iz ova dva grada. U njemu su obajvljeni filozofski eseji, zapisi sa naših zajedničkih radionica koje smo održali u oktobru prošle godine, a mi u junu putujemo u Hercogenrat koji je specifičan po tome što se nalazi na samoj granici sa Holandijom i gde smo uključeni u drugi projekat koji je upravo u Holandiji – radi se o projektu "Eurijade", odnosno festivalu nauke, kulture i umetnosti – kaže profesorka Maksić i dodaje da su na njemu, i to s uspehom, već učestvovali učenici Zrenjaninske gimnazije.
- Drago mi je što sarađujemo na ovim projektima, a ovoga puta dogodilo se i to da je gospodin Rajnhard Granc došao iz lokalnog parlamenta grada Hercogenrata da pruži podršku profesoru filozofije Bekeru iz tamošnje Gimnazije i meni, kako bi ovaj projekat ostao dugoročan – ističe Maksićeva. 
 
   
 
Zahvaljujući na prijemu i ukazanom gostoprimstvu, Rajnhard Granc je rekao:
- Kada se mladi ljudi upoznaju, to proširuje njihove horizonte. Partnerstvo mnogih gradova koji danas sarađuju, nastalo je zahvaljujući upravo saradnji njihovih škola. Nadam se i očekujem da ćemo negovati dobre odnose sa gradom Zrenjaninom i to je ono što ću poneti u Hercogenrat i preneti našem gradonačelniku – poručio je Granc. 
 
   
 
Hercogenrat se nalazi na samoj nemačko-holandskoj granici, koja, praktično deli grad na dva dela, po čemu je on specifičan. U njemu živi oko 50 hiljada stanovnika. Pominje se u istorijskim spisima još u 11. veku i teritorijalno je najbliži najzapadnijem nemačkom gradu Ahenu.