Školovanje naftaša u Zrenjaninu dovedeno u pitanje

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak rekao je danas da je saradnja između Univerziteta u Uhti i Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", a koja je došla na inicijativu NIS Gazprom Nefta u cilju omogućavanja školovanja iz oblasti tehnologija eksploatacije nafte i gasa, ozbiljno dovedena u pitanje. 
On je na današnjoj konferenciji za novinare podsetio da je ideja da se novi studijski program otvori na zrenjaninskom tehničkom fakultetu i da u srednjoj tehničkoj školi, posle 10 godina ponovo obrazuju mladi stručnjaci iz oblasti  eksploatacije nafte i gasa, potekla još prošle godine, na inicijativu Dmitrija Fomenka, zamenika generalnog direktora "NIS Gasprom njeft" i odgovornih iz te kompanije, ali i da se ta namera dovodi u pitanje zbog "sporosti administracije i određenih opstrukcija, namernih ili nenamernih“.



- Neprihvatljivo je da Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj i institucije koje su vezane za njega različitim administrativnim zamkama zaustavljaju zapošljavanje, obrazovanje mladih kadrova, dalji razvojni potencijal u izvoženju pameti i usluga iz Srbije ka trećim zemljama - rekao je Bošnjak. 
Kako je naveo, saradnja NIS Gazprom Nefta sa gradom Zrenjaninom i obrazovnim institucijama na teritoriji grada - Tehničkim fakultetom, Visokom tehničkom školom i Srednjom tehničkom školom trebalo je da ima za posledicu zapošljavanje većeg broja Zrenjaninaca.
Gradonačelnik Bošnjak je uputio danas apel nadležnim institucijama da je takvo postupanje potpuno neprihvatljivo i da će se svim sredstvima založiti za to da se razvoj grada Zrenjanina i regionalni planovi kompanije NIS Gazprom Nefta obavljaju u predviđenoj dinamici.
- Mogućnost da se u Zrenjaninu od srednje škole do master studija i doktorata, uz praktičnu obuku na postrojenjima i izvorištima, koja su u neposrednoj blizini samog grada, unapređuje struka i znanje je mogućnost koja se ne sme propustiti - dodao je on.
Bošnjak je pojasnio da je prvobitno planirano da školovanje kadrova počne školske 2014/2015. godine i da je inicijativa prema Ministarstvu prosvete upućena prošle godine.
- U Ministarstvu nam je rečeno da smo se kasno javili. Od tada je prošla praktično čitava školska godina i sada smo u istoj situaciji da nas Ministarstvo prosvete upozorava da nismo na vreme sagledali sve potrebe. Njima nije jasno zašto će Srbiji obrazovanje kadrova iz eksploatacije nafte i gasa - naveo je on.


 
 

Pored toga, ukazao je, Tehnološki fakultet u Novom Sadu ne prihvata naziv studijskog programa.
-Imamo ovu situaciju da se onemogućuje otvaranje novog studijskog programa, da li zbog nekakvog centralističkog pristupa, bilo iz Beograda, bilo iz Novog Sada, i to ovde gde su kapaciteti NIS raspoređeni u neposrednoj blizini i gde bi ljudi uz obrazovanje na fakultetu mogli da stiču i praksu. Ono što je od velike važnosti jeste da bi se školovanjem najuspešniji mogu zaposliti kod poslodavca koji čitav proces veoma iskreno podržava. Mi ćemo posle ovog apela, čekati odgovor nadležnih institucija i nadamo se da će se sve rešiti pozitivno, jer, postoji čvrsto opredeljenje da se ovaj proces razvije u našem gradu – rekao je još gradonačelnik Bošnjak.

Marta ove godine, potpisan je sporazum o strateškom partnerstvu, pod pokroviteljstvom NIS Gasprom Njefta sa Državnim tehnološkim univerzitetom (UGTU) u gradu Uhta, a potpisan je i strateški sporazum o saradnji Univerziteta u Novom Sadu i UGTU, na osnovu kog će se na zrenjaninskom Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" realizovati zajednički univerzitetski program – ispitivanje i tehnologija nafte i gasa, strateški program u obrazovanju, kakav se realizuje i u gradu Uhti, kolevki naftne industrije Ruske Federacije. Potpisnici su bili prof. dr Radovan Pejanović, ispred novosadskog Univerziteta i prof. dr Nikolaj Ćadaja, ispred UGTU.