Svečano promovisana ''Godina Pupina u Zrenjaninu''

U Baroknoj sali Gradske kuće juče je svečano promovisana "Godina Pupina u Zrenjaninu" i predstavljen niz programskih aktivnosti kojima će, tokom 2014. godine, biti obeležena 160-ta godišnjica rođenja velikog srpskog naučnika.
 
 
 
Svečanu akademiju otvorile su članice zrenjaninskog hora  "Žene Mironosice" himnom Srbije, da bi potom učesnike skupa i goste pozdravio gradonačelnik Zrenjanina, mr Ivan Bošnjak, naglasivši da "Grad Zrenjanin sa velikim zadovoljstvom ovu godinu posvećuje, možda, najvećem Banaćaninu".
- Banat je bio plodno tlo i ostavio neizbrisiv uticaj u istoriji srpskog naroda, istaknutim, pre svega, kulturnim, društvenim i javnim radnicima, među kojima se delo i lik Mihajla Pupina posebno izdvajaju. Na funkciji prvog čoveka grada Zrenjanina, trudiću se da, u ovoj godini, zaista sve što je u vezi sa ovom manifestacijom bude što bolje predstavljeno široj javnosti – rekao je gradonačelnik Bošnjak i dodao da očekuje da, kao jedan od događaja u godini jubileja, bude imenovanje novog mosta na Dunavu.
 
- Novi most između Zemuna i Borče nosiće, nadamo se, uz našu inicijativu ime Mihajla Pupina, ovog genija koji je upravo svojim delom i svojim radom vezao i Banat i teritoriju Vojvodine s maticom Srbijom, dobrim i pozitivnim lobiranjem kod najveće svetske sile, u kojoj je bio i građanin Banata i građanin Amerike, kazao je Bošnjak. 
 
      
 
Program manifestacije "Godina Pupina" u Zrenjaninu obuhvata niz izložbi, tribina, promocija, projekcija filmova, edukativnih predavanja i stručnih skupova, a u realizaciju su, pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, uključene i sve relevantne insitucije, kao i pojedinci i privrednici. Zrenjanain je prvi grad koji je ovu godinu proglasio "Godinom Pupina", dok je predsednik Srbije Tomislav Nikolić njen pokrovitelj na nivou zemlje. O svemu tome nešto više su rekli eminentni gosti - predsednik Republičkog odbora za obeležavanje "Godine Pupina" u Srbiji, dekan beogradskog Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Branko Kovačević i predsednik IO Fondacije "Mladen Selak" Milan Božić. 
- Za razliku od Zrenjanina, grada koji je uvek vodio računa o Pupinu i njegovom delu, čiji je Pupin i počasni građanin, u drugim sredinama on je, nekako, bio potisnut i nije jedini koji je doživeo tu sudbinu. Nadam se da će i na nivou Srbije ova godina biti proglašena Pupinovom i posvećena čoveku koji je otišao u svet bez znanja jezika, bez novčanih sredstava i dokazao da, ako je neko uporan i posvećen poslu i onom što želi, a želi pre svega da se obrazuje i školuje, može da napravi ozbiljnu naučnu i stručnu karijeru i postane ugledan građanin jednog društva koje je bilo, kao i danas, društvo inovacija, tehnologije i društvo u ekspanziji – rekao je prof. dr Kovačević. 
 
   
 
Predsednik IO Fondacije "Mladen Selak" Milan Božić, nakon što je pročitao pozdravni telegram predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti Nikole Hajdina, osvrnuo se na niz činjenica koje predstavljaju Pupina i kao naučnika i kao rodoljuba, ali i čoveka koji je često tokom života i rada morao da se suprotstavlja neistomišljenicima i bori se za svoje stavove i ciljeve. Predstavljajući poznatu autobiografsku knjigu Mihajla Pupina "Sa pašnjaka do naučenjaka", u izdanju Fondacije "Mladen Selak", Božić je podsetio da je upravo u Zrenjaninu, jednoj ovdašnjoj štampariji, odštampano prvo izdanje ove knjige, 1929. godine.     
- Mihajlo Pupin bio je čovek koji je čovečanstvu dao celoga sebe i koji je svoje plodove rada delio nesebično po celom svetu. A od toga sveta je tražio samo malo: da mu dozvoli da im kaže da je on Srbin, Mihajlo Idvorski Pupin. Zašto nam je danas ovaj genije toliko potreban? Urušili smo sistem vrednosti u zemlji i nećemo rešiti probleme dok ne budemo crpili od naših velikana ono što je pravo i ono što je putokaz za izlazak iz krize. Čuli smo da je Amerika učila od Pupina. Sad je prilika da i Srbija uči od njega. Takođe, neki centri svetske moći pokušavaju da izvrše reviziju uzroka za izbijanje Prvog svetskog rata. Svima njima treba samo pokazati šta je Pupin učinio na Mirovnoj konferenciji u Parizu i šta je tadašnji američki predsednik Gudro Vilson rekao u oba doma američkog Kongresa – rekao je, između ostalog, Milan Božić o značaju Mihajla Pupina u sadašnjem trenutku. 
 
   
 
Kovačević i Božić potom su darivali knjigu "Sa pašnjaka do naučenjaka" najtalentovanijim učenicima zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, koji su postigli značajne rezultate na takmičenjima iz matematike i fizike.
 
Svečanost je svojim umetničkim nastupom oplemenila i Ana Aleksić Šajrer, sopran,  uz klavirsku pratnju Ljubice Blagojević.