U toku realizacija projekta ''Dobre komšije'' u Zrenjaninu - održana obuka zaposlenih

Grad Zrenjanin potpisao je 26. juna prošle godine ugovor o realizaciji projekta "Dobre komšije" Projekat finansira Delegacija EU u Srbiji, a  Grad Zrenjanin implementira projekat u saradnji sa partnerom, nemačkom nevladinom organizacijom ASB (Arbeiter Samariter Bund), uz stručnu pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije. Realizacija projekta trajaće do 26. avgusta ove godine, a u okviru projekta predviđena je i obuka zaposlenih u gradskoj administraciji o PRAG procedurama, kako bi se kroz implementaciju projekta ujedno i jačao kapacitet zaposlenih. 
 
   
 
Partnerska organizacija ASB sprovodi obuku kroz zajednički rad sa zaposlenima na pripremi tendera koji će se sprovesti u okviru projekta "Dobre komšije". Nakon prethodnog treninga u februaru, juče je u Multimedijalnoj sali Gradske kuće održan i drugi trening.
 
Osnovne aktivnosti projekta "Dobre komšije" su dodela 4 montažne kuće, organizacija edukacije za započinjanje posla za 16 polaznika od kojih će biti izabrano 8 lica koji će dobiti opremu u vrednosti od 1.500 EUR kako bi im se pomoglo da postanu ekonomski nezavisni.
 
Ukupna vrednost projekta je 89.098,80 EUR, od kojih EU daje 83%.
 
   
 
Dragiša Albulj, član Gradskog veća Grada Zrenjanina, uključen je u realizaciju projekta. 
- Prethodni poziv za dodelu montažnih kuća je završen 31. decembra 2013. godine i Komisija za izbor korisnika je donela odluku o dodeli 3 montažne kuće. Trećeg marta raspisan je konkurs za dodelu četvrte kuće na teritoriji Grada Zrenjanina. Veličina montažne kuće koja se dodeljuje je između 36 i 54 kvadratna metra, odnosno u skladu s brojem članova porodice. Pravo na dodeljivanje montažne kuće mogu da ostvare porodice izbeglica, koje su bile u ovom statusu ili porodice interno raseljenih lica ili porodice povratnika iz zemalja EU po Sporazumu o readmisiji sa prebivalištem i boravištem na teritoriji Grada Zrenjanina. Rok za podnošenje prijava bio je 2. april – istakao je Albulj.
 
Komisija za izbor korisnika razmatra prispele prijave, obilazi na terenu porodice koje su izrazile zahtev za dobijanje montažne kuće i uskoro će biti poznat i korisnik, koji će s potom s Gradom Zrenjaninom, potpisati ugovor o međusobnim pravima i obavezama.