Željku Lučiću uručena Nagrada grada Zrenjanina za 2013. godinu

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak priredio je danas prijem za operskog pevača svetskog renomea, Željka Lučića, dobitnika najvišeg gradskog priznanja – Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu. S obzirom da do sada nije bilo mogućnosti da mu se uruči ta nagrada, kratak Lučićev boravak u rodnom gradu iskorišćen je za prijem u Gradskoj kući i svečanu dodelu priznanja. 
 
 
Željko Lučić rođen je 1968. godine u Zrenjaninu. Kao dugogodišnji pevač proslavljenog hora "Josif Marinković", na predlog dirigenta Slobodana Bursaća nastavlja s muzičkim obrazovanjem. Sa redovnog posla otpravnika vozova u Tomaševcu odlazi na školovanje u Beograd i u rekordnom roku završava muzičku školu "Josip Slavenski". Sledi studiranje solo pevanja u klasi čuvene operske pevačice Biserke Cvejić. Od 1993. do 1998. godine bio je član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Postaje zatim član Frankfurtske opere, a od 2008. godine nastupa kao slobodan umetnik. Zapaženi nastupi na najvećim operskim scenama doneli su mu zvanje prvog baritona sveta. Posebno je poznat po izvođenju glavnih baritonskih uloga u Verdijevim operama.
 
Iako živi u Frankfurtu, a nastupa na scenama od Tokija do Njujorka, ni jednog trenutka nije zaboravio odakle potiče i kome pripada, o čemu najbolje govori naslov jednog intervjua s njim, objavljenog u "Večernjim novostima": "Kada kažem kuća – mislim na Srbiju".
 
   
 
Lučić je Nagradu grada Zrenjanina primio u prisustvu porodice – supruge i sina, sestre i šuraka, a gradonačelnik Zrenjanina rekao je da je Gradu Zrenjaninu i njemu lično, posebna čast što ima priliku da danas ugosti u svetu poznato ime. 
- Lučić je danas ne samo gost, već i domaćin, na neki način, u ovoj kući i s velikim zadovoljstvom danas mu je uručeno ovo priznanje. Njegova zaista plodna karijera, uspešan poslovni i privatni život zaista je primer za sve mlade ljude kako se radom na sopstvenom talentu može dostići svetska visina. Još jednom čestitam Željku Lučiću, u ime svih građana Grada Zrenjanina i želim mu puno zdravlja i uspeha u budućem životu i radu – poručio je gradonačelnik Zrenjanina. 
 
   
 
Željko Lučić počastvovan je nagradom i nije krio izraze zadovoljstva. 
- S velikom radošću sam ovde, bez obzira što sam tek pre 48 sati sleteo iz Njujorka, i rado ću dolaziti u grad u kom sam, praktično, započeo svoju muzičku karijeru, pevajući u horu "Josif Marinković" – rekao je on.  
 
O svojim počecima i karijeri koja je prilično neuobičajena za naše prilike, Lučić je istakao sledeće.
- Kao učenika zrenjaninske osnovne škole "Vuk Karadžić", zapazio me je Slobodan Bursać, dirigent hora "Josif Marinković" i pozvao na probu. Poslušao sam ga i otišao u prostorije škole "Sonja Marinković", gde su se održavale probe. Tog časa je počelo - naša duhovna muzika, Mokranjac, Hristić... Usledili su ubrzo i prvi nastupi i putovanja, postali smo i "Hor sveta" u engleskom Langolenu, osvojili smo priznanje "Summa cum laude" u Belgiji... Izrazio sam želju da bih voleo, poput nekih, da nastavim da pevam u horovima, međutim od profesora je usledilo pitanje: "Zašto? Ti imaš mnogo više u sebi." Poslao me je na školovanje u Beograd, kod profesorke Doroteje Spasić, potom još jedna srećna okolnost, dolazak kod Biserke Cvejić i – zaključuje Lučić tu priču – ja sam, eto, pre 48 sati došao sa nastupa iz Njujorka...   

 
 
Planovi koje ima su brojni, ali mu raspored nastupa i putovanja ne dozvoljava previše slobode i svaki slobodan trenutak nastoji da iskoristi u krugu porodice i prijatelja. Supruga i sinovi žove u Frankfurtu, roditelji su u Zrenjaninu. Bilo je danas tokom prijema reči i o organizovanju jednog nastupa u rodnom gradu.
- Postoji ideja i nadam se da će se ostvariti, da sa sinom Strahinjom, koji se takođe bavi muzikom, u narednom periodu realizujem jedan koncert, uz klavir, u Zrenjaninu – izrazio je želju laureat Nagrade grada Zrenjanina za 2013. godinu, operski pevač Željko Lučić.