Čedomir Janjić novi gradonačelnik Zrenjanina

(16.40 h)
Nakon izbora Čedomira Janjića za gradonačelnika Zrenjanina, rad Skupštine nastavljen je po predloženom dnevnom redu, ali je ubrzo došlo do nesporazuma kada je predsednik odborničke grupe Demokratske stranke Goran Kaurić ukazao da je Skupština, praktično, ostala bez dva odbornika (Čedomir Janjić i Saša Santovac, izborom za gradonačelnika i njegovog zamenika) i da bez verifikacije mandata dva nova odbornika ne može nastaviti rad. Sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić pročitao je odluku Upravnog suda iz 2013. godine na osnovu koje Skupština grada nije u obavezi da na istoj sednici odbornike koji su podneli ostavke zameni novim.
  
Odbornici su većinom glasova usvojili Predlog Odluke o osnivanju Javnog komunalnog preduzeća ''Zrenjaninska objedinjena naplata'' (ZONA) Zrenjanin i Predlog Statuta tog preduzeća. Bez diskusije prihvaćeni su Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije radnog kompleksa ''Agroglobe'' u Melencima, Predlog Odluke o izmeni Odluke o parkiranju vozila, kao i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o pijacama. 

Skupština je potvrdila nedavne odluke Gradskog veća koje se tiču Odluke o izmeni Odluke o osnivanju JP ''Rezervati prirode Zrenjanina'' Zrenjanin, Odluke o izmeni Odluke o pristupanju izradi Strategije održivog razvoja grada Zrenjanina za period od 2014. do 2020. godine, kao i  Odluke u vezi odobravanja zaduživanja grada Zrenjanina za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda (dugoročno) kod poslovne banke.

Prihvaćeni su izveštaji o radu Gradske uprave grada Zrenjanina za 2013. godinu, Službe za budžetsku inspekciju grada Zrenjanina za 2013. godinu i Javnog pravobranilaštva grada Zrenjanina za 2013. godinu, kao i izveštaj o poslovanju JP ''Direkcija za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina'' Zrenjanin za 2013. godinu. Odbornicima je predočen i Deseti godišnji izveštaj Zaštitnika građana za teritoriju grada Zrenjanina o ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava u 2013. godini.        

U nastavku današnje sednice koja je dobrim delom "zagazila" i u popodnevne sate, Skupština grada razmatrala je predloge o razrešenju dosadašnjih i imenovanju novih članova školskih odbora u 26 osnovnih i 8 srednjih škola na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
 
(14.20 h)
Tajnim glasanjem, odbornici Skupštine grada odlučili su da novi gradonačelnik Zrenjanina bude Čedomir Janjić, dosadašnji zamenik gradonačelnika. U svom prvom obraćanju s govornice Skupštine grada u svojstvu gradonačelnika, Janjić je rekao da je Zrenjanin suočen s mnogim problemima koje treba rešavati, a da je njegova namera da akcenat stavi na zapošljavanje i privlačenje investicija.
- Zrenjanin treba ponovo da bude grad gradilišta i zato ćemo nastaviti sa razvojem infrastrukture i stvaranjem ambijenta za privlačenje stranih i domaćih investitora. Jedan od ciljeva nam je i ravnomeran razvoj svih naseljenih mesta i korišćenje svih njihovih poljoprivrednih, privrednih i turističkih potencijala. U skladu s tim trudiću se da sprovodim odgovornu politiku u okviru mogućnosti grada. Ovo su naše zajedničke obaveze i naš zajednički cilj. U nadi da ću opravdati poverenje koje mi je ukazano, još jednom se zahvaljujem na izboru za gradonačelnika grada Zrenjanina – poručio je novi gradonačelnik Čedomir Janjić.
 
Istovremeno s izborom Janjića, za zamenika gradonačelnika izabran je Saša Santovac, a za članove Gradskog veća Zlatana Ankić, Dubravka Bulovan Bengin, Siniša Pandurov, Stojko Jožef, dr Boban Đukanović, Dragiša Albulj, Radiša Dupljanović i Ivan Bandu, koji su i do sada vršili tu funkciju.  
 
 
 
(13.15 h)
Skupština je bez glasanja konstatovala ostavku gradonačelnika Ivana Bošnjaka, a samim tim i njegovog zamenika i članova Gradskog veća. Jednoglasno je prihvaćeno da se Skupštini obrati predstavnik radne grupe koju su formirali građani MZ ''Mala Amerika'' koji se protive postavljanju splavova na centralnom gradskom jezeru, Bojan Stojkovac, koji je to potom i učinio. Odbornicima se na saradnji zahvalio i dosadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak, koji je kako je zvanično saopšteno, ostavku podneo zbog prelaska na drugu funkciju. On je, potom, u izjavi predstavnicima medija, kao najznačajnije rezultate tokom svog mandata nešto kraćeg od dve godine naveo saradnju s NIS-om, unapređenje rada Gradske uprave prema građanima, aktivnosti na evropskim projektima, predstavljanje Zrenjanina na bolji način nego do sada.
 - Uspeli smo nešto što se nije 40 godina dogodilo, a to je da vratimo sedište jednog ozbiljnog pogona NIS u Zrenjanin – bloka "Servisi", ali i da Zrenjanin postane obrazovni centar za ovu kompaniju, što će sve tek dobiti zamajac od ove jeseni. Dosta energije oduzeo nam je i čitav posao u vezi sa fabrikom vode i nadam se da će, posle odluka donetih ovog proleća, to krenuiti, zaista, u onom pravcu koji građani očekuju. Otvaranjem Kancelarije za brze odgovore, i kroz druge aktivnosti, poboljšali smo efikasnost lokalne administracije, radili ozbiljno na evropskim projektima koji će biti naša šansa tek u narednom periodu, imali smo i veliki posao oko poljoprivrednog zemljišta u Čenti, sa PKB-om i mislim da smo tu pokazali određeni napredak  Trudili smo se da iz ove sredine, iz našeg grada, ode više boljih i lepših vesti nego afera, a neke od tih lepših bile su, svakako, vesti o proširenju industrijskih zona i unapređenju poslovanja stranih i lokalnih investitora, poput otvaranja Distributivnog centra kompanije "Gomeks" u zoni "Jugoistok-Ečka" – istakao je Bošnjak.  
 
Nakon usvajanja dnevnog reda i prihvatanja Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu – Konsolidovanom završnom računu, pristupilo se proceduri izbora novog gradonačelnika. Prethodno je Skupština grada usvojila predlog rešenja o prestanku mandata odbornika Skupštine grada Radovana Tihomirovića. Kao kandidata za funkciju gradonačelnika, vladajuća koalicija, predvođena Srpskom naprednom strankom, istakla je Čedomira Janjića, dosadašnjeg zamenika gradonačelnika, kom je prethodno ponovo potvrđen mandat odbornika Skupštine grada. On je za svog zamenika predložio predsednika odborničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini grada, Sašu Santovca, a za članove Gradskog veća sve koji su i do sada bili u ovom telu.
 
O izboru Janjića za gradonačelnika, Santovca za zamenika i članova Gradskog veća, Skupština će odlučivati tajnim glasanjem koje bi trebalo uskoro da usledi. 
 
 
 
(10.00 h)
Odbornici Skupštine grada Zrenjanina na današnjoj sednici trebalo bi da izaberu novog gradonačelnika, njegovog zamenika i članove Gradskog veća, nakon što je dosadašnji gradonačelnik Ivan Bošnjak podneo ostavku na ovu funkciju. Novi gradonačelnik bira se tajnim glasanjem.  
 
Osim izbora gradonačelnika, na dnevnom redu 23. sednice nalazi se još 50 tačaka. Većina se tiče razrešenja i imenovanja članova školskih odbora zrenjaninskih osnovnih i srednjih škola, ali pažnju privlače i teme iz komunalne oblasti, razmatranje nekoliko godišnjih izvešataja o radu za 2013. godinu, predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Zrenjanina za 2013. godinu – Konsolidovani završni račun, a odbornici bi trebalo i da verifikuju odluku Gradskog veća o osnivanju novog javnog komunalnog preduzeća ''Zrenjaninska objedinjena naplata - ZONA'' Zrenjanin.