Dan polja strnih žita i zaštite bilja

Na oglednom polju Zlatica kod Zrenjanina danas je održan Dan polja strnih žita i zaštite bilja, koji tradicionalno organizuje Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin. Brojni poljoprivredni proizvođači i zaštitari, predstavnici Gradske uprave Zrenjanin, Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu imali su priliku da se upoznaju sa stanjem strnina - pšenice i ječma, ocenom stanja useva i prognozom prinosa. Takođe, ovom prilikom održan je i “zaštitarski dan polja“ sa obilaskom polja pod suncokretom, sojom, kukuruzom i šećernom repom. 
 
 
Goste je pozdravila Kristina Salapura, direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, a prisutnima se obratio i novi gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, rečima da je upravo poseta poljoprivrednicima i poljima najbolji početak njegovog prvog radnog dana na toj funkciji. 
- Veliko mi je zadovoljstvo da prvo vas pozdravim i odam vam priznanje za sve ovo što radite i što hranite ovaj narod. Nadam se da će biti unapređena saradnja i između Stručne službe i vas, kao i između nas, u lokalnoj samoupravi i Poljoprivredne stručne službe – rekao je Janjić i dodao da je spreman da od poljoprivrednika čuje i kritike. 
 
   
 
- Znam i šta će lokalna samouprava uraditi kako bi pomogla našim paorima i sigurno ćemo u narednom periodu imati o čemu da razgovaramo – poručio je gradonačelnik Zrenjanina prilikom današnjeg obilaska oglednog polja Zlatica.
 
Herbicitne oglede na Danu polja predstavila je Snežana Parađenović, dipl. ing zaštite bilja, a mikrooglede strnih žita predstavila je dipl.ing. ratarstva Zorica Rajačić.

Snežana Parađenović istakla je da prikazani herbicidni ogledi u okopavinama: kukuruzu, soji, suncokretu i šećernoj repi imaju za cilj upoznavanje proizvođača i stručne javnosti sa efektom herbicida primenjenih u adekvatnoj i preporučenoj količini, uz poštovanje fenoloških faza gajenih biljaka.
 
   
 
Takođe je prilikom predstavljanja ogleda iz zaštite bilja dat uvid u zdravstveno stanje sortnog ogleda ozime pšenice na osnovu ocene Prognozno izveštajne službe. Na ogledima iz zaštite bilja i oceni zdravstvenog stanja pšenice radio je tim stručnjaka PSS Zrenjanin: Snežana Parađenović, Kristina Nikić i Žarka Bošković.

Zorica Rajačić kazala je da je u regionu Srednjeg Banata ove proizvodne godine pšenica zauzela površinu od približno 49.500 ha.
- U sortnom makroogledu strnih žita našao se veliki broj domaćih I stranih sorti. Zastupljeno je 8 semenskih kuća,  a pored 38 različitih sorti pšenice u ogledu se nalaze sorte ozimog ječma, ovsa, raži I tritikalea. Većina sorti pšenice se trenutno nalazi u krajnjoj fazi nalivanja zrna, rane sorte se nalaze u fazi koja se karakteriše kao kraj voštane zrelosti, dok se kasne sorte nalaze na početku voštane zrelosti.  Ječmovi će biti spremni za žetvu tokom sledeće nedelje - ocenila je Rajačićeva stanje useva.