Održana 78. sednica Gradskog veća grada Zrenjanina

Danas je održana 78. redovna sednica Gradskog veća, kojom je, po prvi put nakon izbora za gradonačelnika, predsedavao Čedomir Janjić. Većnici su razmatrali pet predviđenih tačaka dnevnog reda i dve dopunjene na predlog gradonačelnika.
 
Donošenju Odluke o izmenama i dopunama Odluke o platama, dodacima, naknadama i ostalim  primanjima  izabranih  i  postavljenih  lica  u  organima  grada  Zrenjanina, pristupilo se iz potrebe usklađivanja iste sa Zakonom o platama državnih službenika i nameštenika, u  delu  koji  se  odnosi  na  naknadu  plate  lica  kome prestane funkcija u organu Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave na koju je izabrano, postavljeno ili imenovano, uključujući i lice koje prema posebnim propisima ima položaj funkcionera. Na osnovu tog usklađivanja, bivši funkcioner ima pravo na naknadu plate tri meseca od dana kada mu je prestala funkcija  a  u  visini  plate  koju  je  imao  na  dan  prestanka  funkcije,  kao  i  da  pravo  na naknadu  plate  prestaje  pre  proteka  roka  od  tri  meseca  ako  bivši  funkcioner  zasnuje radni odnos ili stekne pravo na penziju, s tim da može biti produženo za još tri meseca, ako u ta tri meseca stiče pravo na penziju.
 
Utvrđivanjem Predloga Odluke o izmenama i dopunama Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Zrenjanina, kako je obajsnio načelnik Komunalne policije, inspekcijsko-nadzornih poslova i vanrednih situacija Igor Virijević, otklonjeni su uočeni nedostaci u Odluci, a koji se tiču sankcionisanja počinilaca prekršaja.
 
Razlog  za donošenje izmena i dopuna Odluke o radnom  vremenu ugostiteljskih,  zanatskih  i  trgovinskih  objekata  na  teritoriji  grada  Zrenjanina  je činjenica  da  je  prodavac  na  benzinskoj  stanici,  u  trgovinskom  objektu  za  prodaju novina,  duvana  i  alkoholnog  pića  i  u  objektima  brze  hrane  takođe  odgovoran  za izvršenje prekršaja, a da do sada Odlukom nije bila predviđena mogućnost da se isti sankcioniše, kao i činjenica da prilikom vršenja inspekcijskog nadzora na terenu komunalni inspektori najčešće ne zatiču preduzetnike.
 
Gradsko veće jednoglasno je utvrdilo Predlog Rešenja o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Statuta Predškolske ustanove Zrenjanin, kao i Predlog Zaključka u vezi odobravanja sufinansiranja Projekta uređenja zona OŠ ''Dositej Obradović'', OŠ ''2. oktobar'' i OŠ ''Žarko Zrenjanin'' u Zrenjaninu i OŠ ''Branko Ćopić'' u Lukićevu. Ovim projektom predviđeno je implementiranje saobraćajno-tehničkih mera, s ciljem povećanja bezbednosti učenika u okruženju tih škola, u ukupnom iznosu od 1.855.407 dinara.  
 
Utvrđivanjem predloga o opredeljivanju sredstava na ime pomoći žrtvama poplava u Republici Srbiji, u okolnosti proglašene vanredne situacije, Grad Zrenjanin izdvojio je sredstva u iznosu od 800.000 dinara za tu namenu. 
 
Na današnjoj sednici usvojen je i Predlog Pravilnika o službenim putovanjima izabranih i postavljenih lica u organima grada Zrenjanina, a utvrđen je i predlog jedne odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta, radi kompletiranja građevinske parcele u jednu celinu. U pitanju je postupak koji se sprovodi u porcesu legalizacije i biće uobičajen i čest u narednom periodu, objasnio je zanenik načelnika Odeljenja za urbanizam Gradske uprave Nikola Halas.  
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ukazao je na najznačajnije odluke današnjeg zasedanja:
- Mi smo, kao odgovorna lokalna samouprava, reagovali istog trenutka kada je došlo do katastrofalnih poplava u Obrenovcu i drugim sredinama i pomagali kroz razne vidove pomoći, a danas smo doneli odluku i da intervenišemo sa 800 hiljada dinara iz budžeta i lično sam ponosan na tu odluku Gradskog veća. Uređujemo i prostore oko škola, prošle godine smo povećali bezbednost u okolini nekoliko škola u gradu i naseljenim mestima, sada nastavljamo s tom akcijom i hoćemo da obezbedimo sve škole i decu, saobraćajnom signalizacijom i preprekama. Doneli smo i odluku kojom smo dodatno regulisali prodaju alkohola u trgovinskim objektima. Mislim da imamo dobru odluku o tome, ali se javio taj nedostatak da u nekim trgovinskim objektima i trafikama imamo neodgovorne pojedince koji prodaju alkohol posle određenog vremena i ovim smo regulisali da naši komunalni policajci mogu da propišu kazne i tim neodgovornim licima. Mislim da ćemo uvesti maksimalan red u prodaji alkohola u nedozvoljenom vremenu – kazao je gradonačelnik Čedomir Janjić.