Održani festivali kulturnog stvaralaštva vojvođanskih Mađara

Dve najznačajnije smotre narodne muzike i folklora vojvođanskih Mađara - 38. „Durindo” i 51. festival „Đenđešbokreta”, održane su minulog vikenda u Mužlji i Zrenjaninu. U subotu je u mužljanskom kulturno – umetničkom društvu "Petefi Šandor" upriličen festival mađarskih folklornih orkestara, solista i horova, na kome je nastupilo 106 ansambala sa preko 1.500 učesnika. Zbog velikog broja učesnika program se paralelno odvijao na dve pozornice. 
 
   
 
Svečanom otvaranju, na letnjoj pozornici KUD "Petefi Šandor", prisustvovali su i čelnici lokalne samouprave – gradonačelnik u ostavci Ivan Bošnjak, koji je i otvorio festival, član Gradskog veća u ostavci Stojko Jožef, zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev, pomoćnik predsednika Skupštine grada Puškaš Janoš, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić i odbornica u zrenjaninskoj skupštini Vidrač Kristina. 
 
      
 
U nedelju je, na Trgu slobode u Zrenjaninu, organizovan 51. festival folklornih ansambala "Đenđešbokreta", a program je počeo svečanim defileom kroz glavnu ulicu oko 1.300 učesnika, obučenih u narodne nošnje. Njih su u rimokatoličkoj katedrali primili zrenjaninski biskup Ladislav Nemet i reformatorski sveštenik Nandor Kiš.
 
Program su svečano otvorili predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor i gradonačelnik Zrenjanina u ostavci Ivan Bošnjak, a prisutnima se obratio i ambasador Mađarske u Beogradu Oskar Nikovic.      
- Uveli smo praksu da se mesto održavanja ove manifestacije menja iz godine u godinu, dajući na taj način mogućnost svim lokalnim sredinama i svim delovima pokrajine da iskoriste festival da pokažu šta smo, gde smo, kakvi smo. Nije slučajno da smo ove godine odabrali Zrenjanin i Mužlju, želeli smo da pokažemo da nam je ovaj grad jako važan i značajan, ali i da ljudima s kojima zajedno živimo pokažemo kakvi smo – rekao je Ištvan Pastor.
 
   
 
Otvarajući festival, gradonačelnik Zrenjanina poručio je da je Zrenjanin jedinstven grad po svojoj otvorenosti i mostovima koji ga spajaju.
- Hteo sam i ovom majicom da pokažem kako je Zrenjanin grad otvorenog srca, grad dinamike i mladosti. I naše hrišćanske crkve danas zajedno proslavljaju "duhove", pa se istovremeno dok se ovde održava ovaj festival, u Melencima takođe obeležava praznik na tradicionalan vojvođanski način. Sve to zajedno treba da kaže da u Evropi, kojoj svi težimo, treba da živimo zajedno, da poštujemo jedni druge, da se upoznajemo i da svi narodi, pa i srpski narod, koji danas na Kosovu i Metohiji izlazi na izbore, ima pravo da tamo živi ravnopravno sa drugima - poručio je Bošnjak okupljenima na zrenjaninskom Trgu slobode.