Pedeset studenata upisuje ''Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa''

Na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu danas je održana konferencija za novinare povodom akreditacije studijskog programa "Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa - interdisciplinarne studije". Javnosti su se obratili rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković, dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović, menadžer sa saradnju kompanije NIS sa univerzitetima, obrazovnim i naučnim institucijama dr Snežana Lakićević, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan i gradonačelnik Zrenjanina u ostavci mr Ivan Bošnjak.
 
 
 
Studijski program osnovnih akademskh studija pod nazivom "Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa" odobren je i akreditovan od strane Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije 30.05.2014. godine. Na bazi ove odluke Pokrajinski sekretarijat je izdao dozvolu za rad od 2.06.2014. godine za upis 50 studenata u prvu godinu studija.Upis studenata u prvu godinu studija za školsku 2014/2015 će se obaviti u prvom upisnom roku na fakultete. Osnovne akademske studije traju 4 godine i obuhvataju 240 ESPB. Program je interdisciplinarnog karaktera i kao takav je i akreditovan. Stručni naziv koji se stiče po završetku je "Diplomirani inženjer industrijskog inženjerstva u eksploataciji nafte i gasa".
 
Dekan TF "Mihajlo Pupin" prof. dr Milan Pavlović ističe da se radi o prvom interdisciplinarnom studijskom programu u Srbiji, u čiju je realizaciju, pored novosadskog Univerziteta i zrenjaninskog fakulteta, direktno uključena najveća kompanija u Srbiji, NIS Gasprom njeft. On je rekao i da za upis na ovaj studijski program vlada veliko interesovanje, ne samo u Zrenjaninu već i van Srbije, te da će predviđena upisna kvota sigurno biti ispunjena. 
 
   
 
Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković kaže da je značajno i da fakulteti i visokoškolske ustanove koji su van velikih centara dobiju pravo mesto i jasnu podršku u našem sistemu visokog obrazovanja.
- Primer novog studijskog programa je nešto što pokazuje koliko i Univerzitet u Novom Sadu i naš osnivač vodi politiku aktivnog odnosa prema studijskim programima koji se akredituju. Želimo da, uz odgovarajuću interakciju s privredom, definišemo programe za ona zanimanja za koja će naši studenti najlakše dobiti posao, u najkraćem mogućem vremenu. Značajno je i što je ovaj program napravljen u saradnji fakulteta unutar novosadskog Univerziteta, ali i u saradnji s Univerzitetom iz Uhte, najznačajnijim fakultetom koji se bavi ovom tematikom – ekploatacijom nafte i gasa i rezulat je internacionalizacije studijskih programa, u oba smera. To podrazumeva mogućnost da studentima predaju neki od najvećih eksperata u ovoj oblasti, kao i mogućnost da deo stručne prakse studenti obavljaju i na nekim svetskim destinacijama – kazao je  rektor Vesković.  
 
Menadžer sa saradnju kompanije NIS sa univerzitetima, obrazovnim i naučnim institucijama dr Snežana Lakićević istakla je značaj obrazovanja kadrova za poznatog poslodavca.
- Akreditacija ovog studijskog programa je prvi korak u reformi obrazovanja koja sigurno mora nastupiti u Srbiji, kako bi ono odgovaralo potrebama privrede i kako bi se studenti školovali za poznatog poslodavca i imali izvesniju budućnost nakon završetka fakulteta. NIS-u nedostaju inžinjeri u oblasti nafte i gasa, a s obzirom da je sedište naše kompanije u oblasti servisa bušenja grad Zrenjanin, stekli su se uslovi da se studijski program akredituje baš ovde  – kazala je Lakićević i uputila zahvalnost i Univerzitetu i Tehničkom fakultetu, ali i lokalnoj upravi u Zrenjaninu na velikom angažovanju i pomoći u savladavanju administrativnih procedura u najkraćem mogućem vremenu. 
 
   
 
Studijski program je iniciran od strane kompanije NIS Gasprom njeft, koja je ukazala na potrebe za kvalitetnim visokokvalifikovanim kadrom u oblasti eksploatacije nafte i gasa i u tom cilju je TF "Mihajlo Pupin" stavio na raspolaganje raspoložive laboratorijske i druge resurse od značaja za kvalitet obrazovnog procesa i kvalitet izlaznih kadrova. Fakultet je prihvatio inicijativu i u skladu c tim sklopio sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa ovom kompanijom 10.07.2013. godine i sa Uhtinskim državnim tehničkim univerzitetom, Republika Komi, Ruska federacija 7.03.2014. godine.Na realizaciji ovog studijskog programa se radilo od oktobra 2013 godine, pre svega koristeći iskustva Uhta Univerziteta o obrazovanju kadrova za kompanije Gasprom i Lukoil Transnjeft.
 
Fakultet je sačinio kurikulum studijskog programa uključujući, pored sopstvenih, nastavničke resurse Uhtinskog univerziteta, Tehnološkog fakulteta, Novi Sad i Fakulteta tehničkih nauka, Novi Sad. Za sve profesore su dobijene saglasnosti matičnih fakulteta i Senata univerziteta. Realizaciju nekih stručnih predmeta će preuzeti eksperti NIS-a. Deo stručne prakse obavlja se u laboratorijama NIS-a, a planiran je i odlazak studenata na stručnu praksu u laboratorije Univerziteta u Uhti. Kompanija NIS Gasprom njeft je prihvatila da podrži ovaj obrazovni proces finansijski u smislu povećanih troškova za učešće profesora sa Uhtinskog univerziteta i opremanju laboratorija na fakultetu.