Potpisan Memorandum o razumevanju između kineske korporacije CNEEC i Grada Zrenjanina

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i potpredsednik Kineske nacionalne elektro-energetske korporacije CNEEC iz Pekinga Li Čengje potpisali su danas u Zrenjaninu Memorandum o razumevanju, na osnovu kog se trasiraju koraci buduće međusobne saradnje i otvaraju mogućnosti za ulaganja te velike korporacije u našem gradu u tri oblasti: razvijanju kargo-centra, industrijske zone i u oblasti zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije.
 
 
Kineska korporacija, kako je objašnjeno, sastavljena je iz tri srodne inžinjerske celine - mašinske industrije, elektro-energetske oblasti i elektro-energetsko-tehnološke oblasti i predstavlja se pod nazivom "Sinomach-CNEEC-CNEETC", pod kojim je njihovo predstavništvo registrovano i u našoj zemlji. Posluje u 40 zemalja sveta i kao holding upošljava 4 miliona ljudi, s baznim interesom u oblasti energetike. Korporacija je osnovana od strane Republike Kine i 100% je u državnom vlasništvu. 
 
Sedmočlanu kinesku delegaciju u Zrenjaninu predvodili su generalni menadžer korporacije CNEETC Čang Dekun i potpredsednik CNEEC Li Čengje, a potpisivanju Memoranduma u Gradskoj kući u Zrenjaninu prisustvovali su i potpredsednik Srpske napredne stranke Goran Knežević, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić, pomoćnici gradonačelnika Ivan Dević i Duško Radišić i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je današnje potpisivanje Memoranduma kao događaj od velikog značaja ne samo za grad Zrenjanin, već i za Srbiju. 
- Potpisivanju Memoranduma prethodili su višemesečni razgovori i dogovori, uz saglasnost vlada Srbije i Kine, nakon kojih su jedna velika kineska korporacija i kineska provincija pronašle mesto za investiranje u gradu Zrenjaninu. Priča će se razvijati u tri pravca: veliki kargo-centar u blizini Begeja, u koji će biti uključeni i aerodrom i deo industrijske zone. Drugo, naši prijatelji iz Kine zainetresovani su za 100 hektara industrijske zone, u koju bi dovodili svoje privrednike, odnosno kompanije iz Kine, a treća oblast je saradnja u okviru zaštite životne sredine i energetike. Veliko mi je zadovoljstvo što su kineski partneri prepoznali Zrenjanin kao dobro mesto za investiranje – rekao je gradonačelnik Zrenjanina nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju.
 
   
 
Predstavnici kineske delegacije izrazili su zadovoljstvo prijemom i značajem današnjeg događaja. Potpredsednik korporacije CNEEC Li Čengje rekao je da poseta upriličena nakon dobrih informacija koje su dobili u Pekingu od ljudi koji već rade u Srbiji na drugim projektima i da danas imaju zadovoljstvo i čast da potpišu Memorandum, koji je značajan za obe strane.
- Kineska korporacija jedna je od najvećih kineskih kompanija i među 200 najvećih na svetu. Realizuje velike projekte u oblasti energetike, ali i veoma veliki broj manjih projekata, sličnih onima koje je i Zrenjanin naveo kao neke svoje prioritete u budućnosti - solarne elektrane, elektrane na bio gas, prečišćavanje otpadnih voda, prerada otpada. Razvijanje jedne industrijske zone naše kompanije u Srbiji potrebno je da odmah prati i jedan skladišni kargo-centar, a Zrenjanin je upravo to ponudio kao projekat. Tako se kombinuju mogućnosti za naš nastup u Srbiji i nadam se brzoj realizaciji planova i uspehu naše međusobne saradnje – obajsnio je Li Čengje i dodao da su tri osnovna razloga za njihov dolazak u Srbiju.
- Prvi je politika kineske vlade da se prekobrojna industrija izmešta iz Kine, drugi je trenutak u kom se Srbija nalazi, njena potreba za reindustrijalizacijom i brzim razvojem i treći, očekivani ulazak Srbije u Evropsku uniju. To su razlozi koji opredeljuju Kinu da u ovom trenutku u većem obimu nastupi u Srbiji.   
 
   
 
U narednom periodu očekuje se definisanje konkretnijih koraka i sklapanja tehničkog sporazuma, koji će predstavljati sledeću fazu saradnje između kineskog partnera i grada Zrenjanina. Memorandum obuhvata period od 5 godina. Upravo iz navedenih razloga, danas nije bilo reči o pojedinačnim projektima i eventualnim finansijskim parametrima ulaganja, ali je ovom prilikom pomenuta kineska investicija u opštini Ub, koja se dovodi u neposrednu vezu sa zrenjaninskom, a tiče se izgradnje tehnološkog parka, pogona i stambenog kompleksa u tom mestu, u kojima bi, u petogodišnjem periodu, trebalo da bude zaposleno i do 15 hiljada radnika.