Potpisan ugovor o investiranju s italijanskom kompanijom ''SITIP''

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i generalni menadžer italijanske kompanije "SITIP" Đankarlo Pecoli potpisali su danas ugovor o investiranju, na osnovu kog će ta kompanija podići proizvodne kapacitete u industrijskoj zoni "Severozapad – Elemir" u Zrenjaninu i u prvoj fazi zaposliti 150 radnika, a kasnije do 300.  
 
 
Kompanija "SITIP", sa sedištem u Bergamu, dolazi iz oblasti tekstilne industrije i bavi se širokim spektrom proizvodnje sintetičkih i elastičnih vlakana koja se dalje primenjuju u tekstilnoj, kozmetičkoj, automobilskoj industriji, bebi-kozmetici, proizvodnji zaštitne opreme, sintetičke kože. U pogonu u Zrenjaninu proizvodiće se delovi za zatvaranje bebi-pelena i  spoljašnji, tekstilni delovi abrazivnih materijala.
 
Najavljujući potpisivanje ugovora, gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić je naglasio da je i Vlada Republike Srbije prepoznala "SITIP" kao stratešku i značajnu investiciju na nivou Srbije, te je dala saglasnost da se ovoj kompaniji dodeli zemljište u industrijskoj zoni "Severozapad – Elemir" po ceni 50% nižoj od tržišne. On je još jednom ukazao na strateško opredeljenje, ali i svoje lično, da se pokrene Zrenjanin i uposle Zrenjaninci.
- Ovo je jedan od tih koraka i ovo je velik dan za Zrenjanin, s obzirom da u avgustu kreće izgradnja fabrike. Mislim da je ovo samo početak investiranja u našu sredinu, a narednih dana i narednih meseci biće jasno zbog čega – istakao je Janjić. 
 
   
 
"SITIP", koji ima sedište i centralne pogone u Bergamu, gradiće pogone u Zrenjaninu, na površini od 10 hektara, iza pogona kompanije "Gece", u pravcu Elemira. Planirana ulaganja u prvoj fazi proizvodnje – opremu i infrastrukturu - iznose 12 miliona evra, a proizvodnja bi, ako sve bude išlo po planu, trebalo da počne krajem naredne godine. Kako je rečeno ovom prilikom, u naš grad "SITIP" dolazi na preporuku partnera "Fulgar", koji ovde uspešno posluje već 6 godina.
- Srbiju smo odabrali nakon što smo razmatrali mogućnosti investiranja i u Poljskoj i Češkoj, a razloga za ovo je više -  objašnjava generalni menadžer "SITIP" Đankarlo Pecoli. – Prvu posetu Zrenjaninu imali smo januara ove godine, naišli smo na veliku podršku i razumevanje za našu investiciju i na naše zahteve brzo se odreagovalo. Značajno je bilo i dobro iskustvo iz Zrenjanina, koje nam je preneo partner "Fulgar" i nakon 4-5 meseci došli smo do faze da konkretizujemo investiciju i naš projekat. Cilj je da se u narednim godinama poveća i proširi investicija i u narednih pet godina očekujemo da ćemo doći do 300 zaposlenih – kaže Pecoli i dodaje da je opredeljenje kompanije bilo da iskoristi prednosti troškova energije, troškova radne snage, kao i beneficija koje Srbija ima u trgovinskim odnosima s Ruskom Federacijom i u snabdevanju kineskog tržišta. 
 
     
 
Potpisivanju ugovora o investiranju prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Ivan Dević, član Gradskog veća Radiša Dupljanović i predstavnici kompanije "SITIP" Roberto Markoni, David Porta i Đanbatista Kortinovis.