Kanadski ambasador Roman Vaščuk posetio Zrenjanin

Njegova ekselencija, ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk, posetio je juče Zrenjanin. Neposredan povod za posetu diplomatskog predstavnika jedne od najvećih država sveta našem gradu bio je otvaranje izložbe "Tri boje crvene" u Savremenoj galeriji UK Ečka, ali je ambasador Vaščuk iskoristio ovu priliku i za posetu Gradskoj kući i razgovor s gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem. 
 

- Veliko zadovoljstvo je uvek kada nam u posetu dolazi neki ambasador, a naročito kada je u pitanju ambasador tako velike i značajne zemlje kao što je Kanada – rekao je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i dodao da je povod za dolazak u Zrenjanin lep – otvaranje izložbe – ali i da je to bila dobra prilika za šire upoznavanje s našim gradom.
- Iskoristili smo tu priliku, prisustvo Njegove ekselencije, da prezentujemo naš grad, naše prednosti, naše industrijske zone i sve što nudimo potencijalnim investitorima. Mislim da je razgovor bio jako dobar i da će biti konkretnih rezultata – ocenio je susret s ambasadorom Kanade gradonačelnik Janjić. 
 
    
 
Ambasador Roman Vaščuk, na tečnom srpskom jeziku, naglasio je da glavni razlog njegove prve zvanične posete Zrenjaninu jeste otvaranje izložbe, ali i da "kreativnost ne mora biti samo vizuelna, već može da bude i ekonomska i politička i kulturna, uopšte" i o tome je bilo reči tokom njegovog razgovora  s gradonačelnikom Zrenjanina.
- Razgovarali smo o tome kako možemo da možda malo više konkretnog pronađemo u našim odnosima i to je samo prvi kontakt. Vidim da grad ima svoju prezentaciju, koju ćemo pogledati i o tome popričati s našom zajednicom, kakve mogu da budu prednosti lokacije ovde. Ipak, o tome konačno odlučuju ljudi iz biznisa – kaže ambasador Vaščuk. 
 
   
 
Nakon prijema u Plavom salonu Gradske kuće, kom su prisustvovali i šefica odeljenja za odnose sa javnošću pri kanadskoj ambasadi Olgica Marinković, članica Gradskog veća grada Zrenjanina Dubravka Bulovan Bengin, direktor Savremene galerije UK Ečka Igor Dostanić i šef kabineta gradonačelnika Dragan Ćapin, ambasador Vaščuk obišao je Gradsku kuću i Baroknu salu, da bi potom u Savremenoj galeriji svečano otvorio izložbu "Tri boje crvene". Tom prilikom on je podsetio da je saradnja između ambasade Kanade i Grada Zrenjanina započela 2009. godine i da je realizovano nekoliko projekata u oblasti kulture, unapređenja sudstva i rada lokalne samouprave.
- Nadam se da će ovaj umetnički projekat "Tri boje crvene" predstavljati kontinuitet odlične saradnje između srpskih i kanadskih umetnika i ovom prilikom želim da se zahvalim Savremenoj galeriji i gradu Zrenjaninu što su omogućili da zrenjaninski ljubitelji umetnosti vide ovu izuzetnu i "veoma crvenu" postavku – u dobroj atmosferi proglasio je ambasador Kanade izložbu otvorenom. 
 
   
 
Izložbu su priredile tri umetnice poreklom iz Srbije – vajarke Božica Rađenović i  Olivera Parlić i multimedijalna umetnica Vesna Perunović - od kojih su dve, Rađenovićeva i Perunovićeva, kanadske državljanke i duže vreme žive i stvaraju u toj zemlji. Ta specifična spona između Srbije i Kanade podstakla je organizatore ove tematske izložbe da je predstave u tri galerije - Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, Modernoj galeriji u Subotici i Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, a njenu realizaciju pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, gradovi Zrenjanin i Subotica i Kanadski savet za kulturu. 
 
   
 
Otvaranju izložbe prisustvovale su dve umetnice čiji su radovi predstavljeni zrenjaninskoj publici – Olivera Parlić i Vesna Perunović. Kustoškinja Savremene galerije Slavica Popov objasnila je da je izložba koncipirana tako da predstavi "tri različite, hromatske, estetske i simboličke vrednosti crvene boje, kao jedne od dominantnih na paleti likovnog stvaralaštva kroz istoriju umetnosti "
- Ono što povezuje sve tri umetnice jeste, upravo, crvena boja koju one tretiraju na sebi svojstvene načine, kako u formalno-estetskom, tako i u tematskom smislu – rekla je Slavica Popov.