Novina u Gradskom uslužnom centru - počeo s radom prozivni sistem

Načelnica Gradske uprave grada Zrenjanina Jasmina Malinić simbolično je danas pustila u rad prozivni sistem za evidentiranje građana koji koriste usluge Gradskog uslužnog centra, čime je uvedena novina u radu tog segmenta Gradske uprave.
 
Prozivni sistem postaje uobičajena praksa u onim javnim institucijama i ustanovama gde se javlja potreba za eliminisanjem gužvi, redova i uspostavljanjem preglednog redosleda za pristup stranaka pojedinim šalterskim službama.
 
   
 
Načelnica Jasmina Malinić rekla je da je prevashodni cilj uvođenja prozivnog sistema efikasnije rešavanje zahteva građana koji su u nadležnosti Gradske uprave.
- Na ovaj način ubrzava se podnošenje zahteva građana, jer se samo građani koji su evidentirani na osnovu prozivnog sistema nalaze u samom Uslužnom centru, ispred šaltera, a ulaze po redosledu koji se može pratiti na displeju ispred Centra – kaže Malinićeva.
 
Konkretno, stranke koje dolaze u Centar evidentiraće se uzimanjem rednog broja za željenu uslugu sa posebnog elektronskog pulta, za jedan od deset šaltera, i putem displeja ispred Centra biti u mogućnosti da prate redosled ulaska. Pritom ne moraju stajati u redu, već sedeti na za to određenom prostoru.  
 
Ubrzava se i postupak predaje zahteva, jer su na displeju označeni brojevi i nazivi šaltera na kojem stranke treba da podnesu zahteve za odgovarajuće usluge, te stranka neće gubiti vreme da pita gde treba da podnese zahtev. Stranka prima komletnu uslugu bez dodatnog čekanja, jer joj je, po podnošenju zahteva, omogućeno i plaćanje usluga (izbegava se čekanje za podnošenje zahteva, pa čekanje kod poštanskog šaltera za plaćanje taksi i naknada, pa opet čekanje pred šalterom da joj se izda odgovarajući dokument).
 
   
 
Omogućena je i bolja  komunikacija  između  zaposlenih  i stranaka, kao i bolji uslovi za rad zaposlenih. Prozivni sistem se sprovodi na srpskom jeziku i na jezicima nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, uključujući i tonsko prozivanje.
 
Na osnovu iznetih prednosgi prozivnog sistema, stranka na kulturan i dostojanstven način dobija tražene usluge u Gradskoj upravi grada Zrenjanina.
 
S obzirom da je radno vreme Gradskog uslužnog centra od 7.30 do 19 časova, u popodnevnoj smeni prozivni sistem će biti isključen, jer u tom periodu znatno manji broj građana koristi usluge Centra.