Stanisavljev primio članice Ženske pevačke grupe KUD ''Pionir''

Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev priredio je danas prijem za članice Ženske pevačke grupe KUD "Pionir" iz Zrenjanina i njihovog muzičkog pedagoga, profesora Vladimira Prvulovića. Povod za prijem, kom je prisustvovao i član Gradskog veća grada Zrenjanina Dušan Radišić, bio je zapažen uspeh koji je ta pevačka grupa ostvarila nastupajući u muzičkoj emisiji radio-televizije Srbije "Šljivik". U konkurenciji grupa i pevača koji su predstavili izvornu muzičku tradiciju iz više mesta iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, članice zrenjaninske pevačke grupe osvojile su drugo mesto i doprinele afirmaciji našeg grada i njegovog kulturno-umetničkog stvaralaštva u širim okvirima.
 
 
Da je Zrenjanin prepoznatljiv upravo po pevačima, poznato je od ranije. Sada su se brojnim uspesima horova i ansambala pridružile Dragana Milankov, Julija Duk, Marijana Romanov i Svetlana Kuga. Njihov učitelj, dugogodišnji muzički pedagog, Vladimir Prvulović objašnjava da Ženska pevačka grupa KUD "Pionir" u ovom sastavu traje četiri godine i da je već osvajala neka priznanja za svoje nastupe.
- Nastupili smo u Topoli, na sportskim žargonom rečeno, državnom prvenstvu, gde smo stigli kao najbolja ženska pevačka grupa u Vojvodini. U emisiji "Šljivik" uspeli smo da, u svom prvom nastupu, u roku od godinu dana pređemo sve etape i stignemo do finala, s jedinom željom i namerom - spasti od zaborava jedan bitan deo ljudske egzistencije – izvor, tradiciju, nešto što traje i što će ostati iza nas. U finalu smo imali konkurenta u ženskoj pevačkoj grupi iz sela Piskavice, pored Banja Luke, gde su nijanse odlučile u korist žena koje, po njihovom priznanju, 60 godina pevaju zajedno – kaže Prvulović i dodaje da se o muzici ne priča, već se ona sluša.
 
    
 
- Mi smo, uslovno rečeno, u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori – drugi. To je fantastičan uspeh za prvo pojavljivanje, a spremiti pevača da peva izvornu narodnu mzuiku je poseban problem. Najvažnija stvar u izvornom pevanju je pogoditi stil regiona iz kojeg dolazite i predstaviti tu muziku na autentičan način. Mnoge pesme pevaju se u nekoliko verzija i treba odabrati onu koja je najautentičnija – ističe Prvulović.
 
 
Domaćin današnjeg prijema, zamenik predsednika zrenjaninske Skupštine Ljubomir Stanisavljev naglašava značaj ovog uspeha za grad i našu sredinu.
- Veoma je bitno da, kao društvo, poštujemo religiju, porodicu i naravno, tradiciju. Ove pesme pevaju se več 250 godina i ovaj uspeh ženske pevačke grupe mora da zavredi pažnju i medija i javnosti. Na divan način, kroz stare pesme, predstavile su se na jednom međunarodnom takmičenju, osvojivši drugo mesto. Čast mi je upoznati te devojke i njihovog profesora i drago mi je i divim im se kako imaju želju da se, u ovim vremenima, time bave i da su našli sluha i zadovoljstvo da svoje slobodno vreme posvete negovanju naše muzičke baštine i izvorne pesme. Grad Zrenjanin će im svakako posvetiti pažnju, posetićemo u narednom periodu i njih i prostor u kom vežbaju, malo bolje se upoznati s njihovim radom i naravno da ćemo svi zajedno, u skladu s onim što imamo i možemo, pokušati da im pomognemo, kako bi bili još organizovaniji i na narednim nastupima bar ponovili isti uspeh – poručio je Stanisavljev. 
 
    
 
Današnjem prijemu prisustvovale su tri od četiri članice grupe koje su nastupile u finalnoj emisiji trećeg ciklusa serijala "Šljivik" - Dragana Milankov, Julija Duk i Svetlana Kuga. Dragana Milankov prenela je utiske s tog nastupa:
- Puno ljudi radi na tom projektu, puno je učesnika, narodnih nošnji, generalno, tradicije. Nama je bilo interesantno jer smo, nakon prvog nastupa, gde je bio zastupljen samo grad Zrenjanin, naredni nivo doneo i učešće predstavnika drugih gradova, veću tremu, i verovatno je tada naš kvalitet doprineo da dobro prođemo. Bilo je interesantno i u pauzama snimanja, šalili smo se, pevali – ističe Milankova i dodaje da je ljubav prema pevanju bila presudna da se lično uključi u rad grupe.
- Obožavam pevanje i pevam od malena, a mislim da ću i do kraja života. Pevala sam trinaest godina u horu "Koča Kolarov" i tu sam se iskristalisala kada je pevanje u pitanju. Na predlog moje drugarice iz grupe Julije, došla sam na probu ženske pevačke grupe i ostala s njima – kaže Dragana Milankov.
 
    
 
Članice grupe priredile su i posebno zadovoljstvo svojim današnjim domaćinima, kao i prisutnim novinarima, spontanim nastupom i sjajnom interpretacijom jedne od pesama iz njihovog repertoara – "Hranila Milka slavuja", za šta su nagrađene toplim aplauzom.