Janjić i Dević na Regionalnoj konferenciji slobodnih zona jugoistočne Evrope

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janić i pomoćnik gradonačelnika Ivan Dević učestvovali su na Regionalnoj konferenciji slobodnih zona jugoistočne Evrope, održanoj u sedištu Privredne komore Srbije u Beogradu, 18. i 19. septembra.
 
Ovu konferenciju organizovala je Grupacija slobodnih zona i carinskih skladišta Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije, u saradnji sa Svetskom federacijom slobodnih zona (FEMOZA).
 
 
Konferencija je sazvana s ciljem da se razmene iskustva i primeri u privlačenju investicija i pogodnostima koje se primenjuju u slobodnim zonama. Učešće su uzeli predstavnici iz Hrvatske, Makedonije, Turske, Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Poljske, Belorusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Medijski sponzor konferencije je FDI Magazin (FDI Magazin Financial Timesa), kao najrelevantniji medijski centar za ocenu i promociju investicionih lokacija i pogodnosti u svetu. Podsećamo, upravo u tom magazinu Zrenjanin je uvršten među deset evropskih gradova slične veličine sa najboljim poslovnim okruženjem, a kao jedan od kriterijuma u tom ocenjivanju uzeto je uspešno poslovanje zrenjaninske slobodne zone i potencijali zone "Jugositok-Ečka", svrstane na 48. mesto među slobodnim zonama budućnosti u svetu.
 
 
Cilj konferencije u Beogradu bio je je da se svim relevantim institucijama u Republici Srbiju uputi poruka i zahtev da slobodne zone Srbije imaju nulte poreze, odnosno da se stvori najpovoljnije moguće područje za privlačenje i rad stranim multinacionalnim firmama. Ovim će sve postojeće firme u zonama dobiti dodatne poreske pogodnosti i moći da pokrenu dodatno upošljavanje domaće radne snage uz povećanje izvoza i deviznog priliva u RS.
 
   
 
Konferenciji su prisustvovali i ministri u Vladi Republike Srbije - ministar finansija Dušan Vujović i ministar privrede Željko Sertić.