Na Bagljašu održana "Banatska priča"

Osmi po redu Etno festival "Banatska priča“ održava se danas na području Mesne zajednice "Veljko Vlahović“, a u organizaciji Mesne zajednice i Udruženja građana "Asocijacija za razvoj Veljko Vlahović“.

Festival je otovrio pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić, a događaju su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i brojni gosti, a u bogatom programu učešće je uzelo najviše izlagača, do sada.
 

  

 

Otvarajući manifestaciju Radišić se zahvalio organizatorima i kompaniji Gomeks koja je, kao generalni sponzor, i ove godine prepoznala značaj ove manifestacije.

- Pored Gomeksa imali smo i dobru saradnju sa kompanijom Karlsberg i jedan od vaših predloga jeste sređivanje platoa na Bagljašu. Zaista, moram vas pohvaliti jer ste toliko bili aktivni i imate toliku želju da sredite svoj plato da praktično imate više glasova od jednog Novog Sada. Mi to moramo i podržati i pronađemo sredstva za njegovo sređivanje. Poslali ste i dobru sliku drugim kompanijama jer će se sigurno javiti i sarađivati. Pokrenuli ste pre osam godina “Banatsku priču”, a na ovaj način pričamo o istoriji, o tradiciji, prenosimo je maldim generacijama. Gradski tim već priprema jednu regionalnu Banatsku priču. Svi smo svesni činjenice da je dugi niz godina Banat nekako zaboravljen i drugi regioni su se više razvijali. To u narednom periodu moramo popraviti jer imamo potencijal kakav drugi nemaju - rekao je Radišić.

 

 

Marija Janković, sekretar Mesne zajednice “Veljko Vlahović” je pozdravljajući okupljene izrazila zadovoljstvo velikim brojem izlagača i posetilaca festivala.

- Do sada smo imali duplo manje, ali, verovatno su ljudi osetili da se ovde dešava nešto što je vredno pažnje pa su i poželeli da učestvuju - kazala je Janković i zahvalila generalnom sponzoru, Kompaniji “Gomeks”, Gradu Zrenjaninu i javnim preduzećima koji su pomogli da ova manifestacija bude uspešno održana.

 

 

  

 

U sklopu programa “Banatske priče” održana je i promocija knjige Žene Banatske“ Božidara Drinića, u produkciji Asocijacije za razvoj "Bagljaš“, a otvorena je i izložba slikara Predraga Lojanice iz Beograda, rođenog u Tomaševcu koji je proveo dve godine u manastiru Slanci i koji je svoje impresije o ambijentu i ljudima koje je tamo upoznao, preneo na platno.

 

  

 

Predstavnici Mesne zajednice “Veljko Vlahović” i “Zeleno polje” zasadili su i drvo prijateljstva pored objekta mesne zajednice na Bagljašu.

 

  

 

Pored brojnih izlagača u programu su učestvovala i deca iz dečijeg vrtića “Bambi” i Osnovne škole “Petar Petrović Njegoš” sa Bagljaša, kulturno umetnička društva, plesne grupe, a organizovano je i takmičenje u kuvanju riblje čorbe, paprikaša i pasulja.