Nastavak saradnje učenika gimnazija iz Hercogenrata i Zrenjanina

Saradnja učenika Zrenjaninske gimnazije i gimnazije iz nemačkog grada Hercogenrata nastavljena je i ove školske godine, s novom generacijom. U našem gradu, po peti put od kada su uspostavljene međusobne posete, boravi 11 učenika i dva profesora koji, zajedno sa svojim vršnjacima iz Zrenjanina, učestvuju u filozofskoj razmeni u projektu pod nazivom "Zajedno - Minerva". Tokom dve godine trajanja projekta, saradnja između škola proširena je i na lokalne samouprave koje su izrazile želju za bratimljenjem gradova, a sam projekat nagrađen je kao najbolji "paš" projekat u Nemačkoj u 2013. godini.
 
 
Poslednjeg dana boravka u Zrenjaninu, učenici iz Nemačke, njihovi profesori, kao i domaćini iz Zrenjaninske gimnazije posetili su Gradsku kuću, gde je za njih priređen prijem. Pozdravili su ih gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je značaj međusobnog druženja učenika iz različitih zemalja i zadovoljstvo što saradnja između dve gimnazijje traje već više godina. Gradonačelniku Janjiću profesor gimnazije iz Hercogenrata, Frank Beker, uručio je pozdravno pismo gradonačelnika tog grada.
- Nekoliko generacija naših učenika putovalo je u Nemačku, a i mladi Nemci su po prvi put imali priliku da vide gde se nalazi Srbija i da ovde nije tako loše, kako smo od njih samih mogli da čujemo. Grad Zrenjanin će podržavati sve dobre projekte, poput ovog sa Hercogenratom, a u toku su i intenzivni razgovori o bratimljenju naših gradova, koji su slične veličine. Nama je u interesu da imamo jedan bratski grad u Nemačkoj, a i oni pokazuju raspoloženje da to i realizuju – kazao je gradonačelnik Janjić.  
 
   
 
Aleksandra Maksić, profesorka filozofije u Zrenjaninskoj gimnaziji i inicijator ovog projekta, kaže da su gosti izuzetno zadovoljni sadržajem i raznovrsnošću programa koji je za njih pripremljen.
- Organizovali smo koncert u Muzičkoj školi, bili smo gosti u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gde smo održali i jednu radionicu, posetili smo Gimnaziju u Sremskim Karlovcima i razgovarali o odnosu politike i religije, Petrovaradin i Novi Sad, gde smo prisustvovali i pozorišnoj predstavi u izvođenju "Bitef Teatra". Tipično za ovaj projekat, izmeštamo naše filozofske radionice iz učionice u neke prigodne prostore. Organizujemo i naš časopis, o svemu što smo radili ovde, a već razmišljamo i o našoj poseti Nemačkoj, tokom juna, i mogućnostima saradnje u različitim oblastima. Raduje me što se projekat širi i što deca rastu uz njega – istakla je profesorka Maksić.
 
                   
 
Prijemu u Gradskoj kući, uz učenike, prisustvovali su i profesori filozofije iz Hercogenrata, Sara Šubert i Frank Beker, saradnik na projektu, profesor filozofije iz Zrenjanina, Andraš Juhas, kao i direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković. Profesorka Sara Šubert iznosi svoje impresije o ovoj poseti.
- Većina naših učenika po prvi put boravi u nekoj stranoj zemlji i doživljava iskustvo boravka u porodicama svojih domaćina. I mi profesori puno učimo o Srbiji. Da bi se upoznala neka zemlja, neophodno je obići više mesta u njoj, što upravo i činimo. Upoznajemo ljude, istoriju, istoriju religije – posetili smo manastir Kovilj – i na taj način stvaramo predstavu o srpskom identitetu i kako se on gradi – ističe profesorka Šubert.
 
 
Nakon oproštajne žurke i druženja u Zrenjaninskoj gimnaziji, gosti iz Hercogenrata u subotu su otputovali za Nemačku.