Osma "Banatska priča" na Bagljašu

Osmi po redu Etno festival "Banatska priča“ biće održan ove subote,  27. septembra na području Mesne zajednice „Veljko Vlahović“, a u organizaciji Mesne zajednice i Udruženja građana "Asocijacija za razvoj Veljko Vlahović“, najavila je Marija Janković, sekretar te Mesne zajednice.

- Ove godine je pripremljen bogat program za koji se prijavilo više od sto izlagača koji se bave starim zanatima i izradom različitih rukotvorina – kazala je ona i navela da je cilj manifestacije promovisanje banatske kulture i običaja kroz niz programskih aktivnosti. Kako je navela, svečano otvaranje je zakazano za 12 časova.

 

 

Snežana Uzelac, članica Saveta Mesne zajednice “Veljko Vlahović”istakla je da se ove godine "Banatska priča“ održava uporedo sa proslavom dana Mesne zajednice “Veljko Vlahović”.

- U skladu sa tim organizovali smo izložbu slikara Predraga Lojanice iz Beograda. Autor je proveo dve godine u manastiru Slanci i želeo je da svoje impresije o ambijentu i ljudima koje je tamo upoznao, prenese na platno – rekla je Uzelac. 

Marija Janković se u ime organizatora zahvalila Gradu Zrenjaninu, institucijama i javnim preduzećima, kao i generalnom sponzoru, kompaniji “Gomex“ koji su pomogli da se „Banatska priča“ održi i ove godine.

U sklopu programa biće predstavljena i knjiga "Žene banatske“ Božidara Drinića, u produkciji Asocijacije za razvoj "Bagljaš“. 

Etno festival "Banatska priča“ promoviše tradiciju, istoriju i vrednosti ovog podneblja. Inicijativa za organizovanje ove manifestacije  potekla je 2007. godine i od tada svake godine beleži rast broja učesnika, ali i posetilaca.

 

Program festivala: