Poseta Osnovnoj školi u Tomaševcu

Članica Gradskog veća Zlatana Ankić i Simo Salapura generalni sekretar Sportskog saveza Grada Zrenjanina posetili su danas Osnovnu školu “Mladost” u Tomaševcu gde  su razgovarali sa direktorom škole Slobodanom Rakićem.

Tema razgovora bila je besplatna škola plivanja za predškolce, kao i uslovi bavljenja sportom u tom selu., a direktoru škole uručene su lopte i knjiga “Zrenjaninski sport 2013.”

 

  

 

Zlatana Ankić je istakla da je ova škola zapravo primer dobre prakse svim drugim školama iz naseljenih mesta sa teritorije našeg grada.

- U ovoj školi imali su razumevanja za našu školicu plivanja u kojoj su predškolci iz Tomaševca rado uzeli učešće. Pohvalno je to što u ovoj školi radi puno sekcija, mnogo više u odnosu na ostale škole po naseljenim mestima. Želeli smo danas da čujemo njihova iskustva, kako su se oni organizovali i kako je u Tomaševcu pronađen i prostor i vreme za toliki broj sekcija i klubova koji ovde treniraju. Današnja poseta je ujedno i namera da im ukažemo da mislimo na njih i da smo ovde zbog njih - kazala je Ankić. 

 

 

 

Direktor škole kaže da se, kada je reč o sportu u selu, i ne mogu pohvaliti, ali da su izuzetno zadovoljni kada govore o sportu u školi.

- U okviru škole i našem prostoru funkcioniše nekoliko klubova koji rade isključivo sa decom koja su naši đaci, to je recimo rvački klub, škola fudbala, ritmičke gimnastike i odskoro stonoteniski klub iz Uzdina koji ima svoje odeljenje u našoj školi i jednu grupu naše dece vrlo ozbiljno i kvalitetno obučava - rekao je Rakić.

On je dodao da su predškolci iz ovog mesta prošle godine bili uključeni u školicu plivanja koji je pokrenuo Sportski savez grada Zrenjanina.

 

 

 

- To je naišlo na zaista dobar odziv kod naše dece, ali i kod vaspitačice i roditelja. Bili su svi izuzetno zadovoljni. Nedelju dana imali smo organizovan prevoz, prepodne su provodili na bazenu što je velika stvar za ovako malo i siromašno selo gde mnoga deca neće imati priliku da budu na bazenu, bar dok ne odrastu. Ovako su već u tom uzrastu dobili časove plivanja već su mogli da osete i užitak na bazenu - rekao je direktor škole.

Simo Salapura je rekao da je svrha današnje posete upoznavanje sa uslovima u kojima rade deca u školama kao i da se sagledaju benefiti prošlogodišnje akcije koju su organizovali zajedno sa Gradskom upravom, Plivačkim klubom “Proleter”, Vaterpolo klubom “Proleter”, Ronilačkim klubom “Skuba x” i plivačkim klubom “Viktorija” sa ciljem da deca sa sela upoznaju bazen, da se druže i nauče osnovne elemente plivanja.

 

 

- Danas smo došli već do značajnih podataka i ideja koje bismo mogli realizovati u narednom periodu, ali da se uključi i veći broj činilaca sporta. Ovde postoje optimalni uslovi za rad, deca su angažovana, a potrebno je možda samo malo obogatiti ponudu kako bi se što više đaka uključilo - rekao je Salapura i istakao da treba voditi računa i o rekreaciji odraslih, što će, kako je rekao, biti jedna od tema za narednu godinu.