Potpisan Sporazum o prijateljstvu između Zrenjanina i Uhte

Gradonačelnici Uhte, Ruska Federacija, i Zrenjanina, Igor Mihelj i Čedomir Janjić, svečano su danas potpisali Sporazum o prijateljstvu između dva grada, kojim se uspostavljaju prijateljske veze između dva grada i bliže definišu smernice buduće saradnje. 

Do potpisivanja Sporazuma došlo je nakon što je 6. marta ove godine u Uhti postignut protokolarni sporazum o namerama uspostavljanja bratskih odnosa, uz već realizovanu saradnju na nivou Univerziteta u Uhti i Tehničkog fakulteta “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu.

 

 

Gradonačelnik Janjić je tom prilikom istakao da je potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu je svojevrsna potvrda i nastavak tradicionalno dobrih odnosa između Srbije i Ruske federacije.

- Izuzetna mi je čast što će na ovaj način, već čvrste veze između Grada Zrenjanina i Grada Uhte ojačati, što ćemo biti u prilici da se uzajamno podržavamo i pomažemo, kao što smo to učinili danas kada je na našem fakultetu, zahvaljujući zajedničkim naporima, i ruske i srpske strane, otvoren novi studijski smer - rekao je Janjić.

On je naglasio da saradnja sa ovim gradom, veličine Zrenjanina, traje već više od godinu dana.

 

 

- To je grad koji ima veliki univerzitet i koji ima 12.000 studenata, samo u tom gradu, dok mi imamo 1.600. Mi želimo da Zrenjanin bude univerzitetski grad i sve ovo došlo je kao plod rada koji smo zajedno realizovali i danas imali priliku da vidimo studente koji kreću na novi smer. Nadam se vrlo brzo da ćemo uspeti da i na našem fakultetu upišemo još više studenata - rekao je gradonačelnik Janjić i istakao zadovoljstvo što Zrenjanin ima još jedan prijateljski grad. Kako je rekao, razdaljina između Uhte i Zrenjanina je velika, ali to neće biti prepreka za dobru saradnju u brojnim oblastima.

Gradonačelnik Uhte Igor Mihelj je istakao da ova dva grada imaju mnogo toga zajedničkog i da će međusobno biti učinjeno mnogo za njihov razvoj.

 

 

- Uspostavićemo sardnju u oblasti obrazovanja, kulture, sporta, biznisa, razmene omladine i najrazličitijih programa. Ovde sam već drugi put i želim da pozovem delegaciju Zrenjanina u naš grad, a rado bismo videli i žitelje Zrenjanina u našem gradu. Prvi korak saradnje jeste saradnja između naših univerziteta i mislim da ćemo u raznim sferama ostvarivati dobru saradnju i prijateljstvo - rekao je Mihelj. 

Za danas je već dogovoren sastanak kome će, pored gradonačelnika Uhte i Zrenjanina, prisustvovati i državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, načelnik Srednjobanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, Goran Knežević, predstavnici Privredne komore Srbije i Zrenjanina, kao i zrenjanisnki preduzetnici.