Svečanost na TF ''Mihajlo Pupin'' - početak školske godine uz novi studijski program

Na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" svečano je obeležen početak nove školske godine i održan uvodni čas na novom studijskom programu – Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa, koji je upisalo 50 studenata. Svečanosti u amfiteatru zrenjaninskog fakulteta prisustvovao je, osim studenata na prvoj godini studija, velik broj gostiju i zvanica kojima je dobrodošlicu poželeo dekan TF "Mihajlo Pupin", prof. dr Milan Pavlović. 
- Krećemo se vrlo dinamičnim koracima, danas počinje nastava na novom studijskom programu koji realizujemo zajedno s Univerzitetom Uhta i uz celokupnu podršku najveće kompanije u Srbiji, NIS Gasprom Njeft. Neki od naših studenata će sigurno raditi i u pogonima kompanije širom sveta, to nas ispunjava zadovoljstvom i istovremeno pokazuje da imamo snage i kapaciteta da i u manjoj sredini obrazujemo kadrove po najvišim svetskim standardima – rekao je dekan Pavlović.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je svoje želje i očekivanja da na zrenjaninskom fakultetu, umesto 1600 studenata koliko ih je sada na studijama na svim godinama i programima, uskoro bude pet hiljada.
- Okupili smo se na visokoškolskoj ustanovi koja je i do sada vodila računa o kvalitetu obrazovanja i visokom nivou stručnosti koji mladi ljudi, svršeni studenti, poseduju. Uvođenje novog smera dokaz je i da zrenjaninski fakultet ima nameru da ide dalje putem ide dalje. Gradu je značajno da ima što više studenata ovde, u Zrenjaninu, da ne idu i ne ostaju u drugim sredinama. Grad će se potruditi da bar pet hiljada studenata Novosadskog univerziteta studira u Zrenjaninu i to je zadatak svih nas. Posebno se zahvaljujem Naftnoj industriji Srbije, koja je prepoznala jedan ovako kvalitetan projekat – naglasio je gradonačelnik Janjić.
 
    
 
Tehnički fakultet u Zrenjaninu deo je Univerziteta u Novom Sadu, a visokoškolsko obrazovanje u AP Vojvodini pod ingerencijom je Pokrajinskog sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj. U skladu s tim, prisutnima su se obratili rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj  prof. dr Dragoslav Petrović. Rektor novosadskog Univerziteta Vesković simbolično je doneo pozdrave 50 hiljada studenata i pet hiljada nastavnika, koliko ih ima na Univerzitetu. On se posebno osvrnuo na godišnjicu od rođenja Mihajla Pupina, čije ime zrenjaninski fakultet s ponosom nosi.
- Dok nas gleda s ovog portreta, budite sigurni da ćete vi realizovati jedan od njegovih snova, a to je da obrazovanje bude jedan od stubova njegove zemlje. I zato nosite posebnu odgovornost i posebnu čast da budete nastavljači njegovih ideja  - poručio je studentima prof. dr Vesković, dok im je prof. dr Dragoslav Petrović ukazao da studiraju na prestižnom evropskom univerzitetu, na fakultetu koji, poslednjih godina, nesporno ide uzlaznom linijom.
- Mi, u ovom trenutku, imamo tri međunarodna istraživačka projekta i osam konferencija koje se održavaju na ovom fakultetu, što govori o tome da se radi o ustanovi koja ima daleko širi značaj nego što to možda izgleda nekome ko neposredno ne prati ovu delatnost – rekao je Petrović. 
 
    
 
Ispred Vlade Republike Srbije skupu je prisustvovao državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin. On je ocenio kao veoma pozitivnu saradnju između Ministarstva i kompanije NIS, na realizaciji brojnih projekata usmerenih upravo ka mladima i sportu.
- Osim što imaju dobre ideje, znaju i da ih realizuju i ja se iskreno nadam da će i studenti biti najbolji i dati im podršku, pre svega svojim znanjem, ali i da će ova kompanija u studentima prepoznati buduće kadrove, i ukazati im poverenje – rekao je Borovčanin.
 
    
 
Skupu je prisustvovao i gradonačelnik grada Uhte Igor Mihelj, predstavnica Republike Komi, u kojoj se nalazi Uhta, u Ruskoj Federaciji Elena Vasiljeva, dok je uvodni čas na studijskom programu Industrijsko inženjerstvo u eksploataciji nafte i gasa održala gošća sa Univerziteta Uhta, prof. dr Natalija Demčenko. Obraćajući se prisutnima, ona je naglasila da je ovo tek početak saradnje dva univerziteta i dva grada, podsetila da se Uhta nalazi u središtu ruske indsutrije za eksploataciju nafte i gasa i predala dekanu zrenjaninskog fakulteta simboličan "ključ znanja".
 
    
 
Početku nove školske godine prisustvovali su i zamenik generalnog direktora kompanije NIS Gasprom Njeft i direktor Funkcije za organizaciona pitanja Andrej Šibanov, kao i dekan rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli (BiH), Kemal Gutrić, koji su se takođe prigodnim rečima obratili studentima koji započinju školovanje na TF "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu.