U Temišvaru predstavljen projekat EBI TV - EuroBanat internet televizija

Na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj u ambijentu izletišta Hernakovo, nadomak Temišvara, predstavljen je projekat prekogranične saradnje Rumunije i Srbije – EuroBanat internet televizija, skraćeno EBI TV. Osim neposrednih učesnika u projektu, konferenciji su prisustvovali i čelnici Grada Zrenjanina - gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici Ivan Dević i Duško Radišić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, kao i predstavnici Privredne komore Temišvara, na čelu s predsednikom Kornu Đorđikom.
 
 
Nosilac projekta EBI TV je Grad Zrenjanin, a partneri Poslovni inkubator Zrenjanin i medijska asocijacija "Fi Mehedintiului" iz Temišvara. Vrednost celokupnog projekta je 350 hiljada evra.
 
EBI TV startovala je 1. septembra eksperimentalnim programom sa test-signalom, a nakon obaveznog probnog perioda, sadržaji koje proizvodi biće dostupni širokom auditorijumu, odnosno svim korisnicima interneta. Tokom konferencije za novinare prikazan je i promotivni spot, kojim su predstavljene osnovne konture budućeg programa – izveštavanje o najvažnijim dešavanjima u Zrenjaninu u svim oblastima, kao i emitovanje priloga partnera na projektu iz Rumunije.
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ocenio je ovaj projekat podjednako značajnim i za Zrenjanin i za Temišvar.
- Završavamo projekat, počinjemo rad televizije i očekujemo još bolju saradnju između srpskog i rumunskog naroda. Jesu naši odnosi dobri, ali imamo probleme i mi i Rumuni, pre svega mislim na ekonomske i nadam se da će i ova televizija omogućiti bolju saradnju Temišvara i Zrenjanina. Uvek je mnogo lakše sarađivati u domenu sporta i kulture, ali mi smo najviše zainteresovani da produbimo i ekonomsku saradnju s našim gradom prijateljem, Temišvarom. Jedan od preduslova za tu saradnju je i poboljšanje infrastrukture i dogovorili smo se da ćemo podržati jedni druge u realizaciji projekta izgradnje auto-puta od Beograda do Temišvara, a preko Zrenjanina,  rekao je Janjić.
 
   
 
Prisutnima se obratio i predsednik Privredne komore Temišvara Đorđika Kornu, koji je istakao da se ovaj projekat odnosi kako na Srbe u Rumuniji, tako i na Rumune u Srbiji.
- Cilj je da se putem interneta ostvari program koji će biti emitovan i na srpskom i rumunskom jeziku, a takođe i da se učvrste veze i odnosi između naša dva regiona i informiše stanovništvo o svim značajnim događanjima, i u Srbiji i u Rumuniji. Nadam se da će putem ovog programa stanovništvo sa obe strane granice uspeti da se upozna što bolje – kazao je Kornu.
 
Projekt menadžer Željko Kevrešan govorio je o ideji za jedan ovakav regionalni projekat, kao i o njegovim širokim mogućnostima i višestrukom značaju.
- Ovim projektom želimo da se otvori pristup kvalitetnom višejezičnom televizijskom sadržaju i ostvarimo kvalitetan digitalni medij, kroz koji se informacije mogu lakše promaći i preuzeti. Eurobanat internet televizija je krenula u stvaranje prvog internet HD TV portala koji treba da pruži korisniku "onlajn" digitalnu televiziju, kroz emitovanje medijskih sadržaja koji se odnose na dešavanja u Srbiji i Rumuniji. Televizija je, dakle, usmerena tematski na dešavanja u Banatu, s jedne strane, a sa druge je javni servis svih građana grada Zrenjanina. U svojoj suštini je televizija bez granica – istakao je Kevrešan i dodao da je ideja nastala analizom medijskih i televizijskih standarda u Evropskoj uniji.
 
- Sve evropske televizijske kuće moraju da se digitalizuju i da imaju standard snimanja i distribuciju video materijala u HD tehnologiji, po standardima koji su propisani u EU. Mi smo, kroz ovaj projekat, uradili knjigu standarda i time stvorili mogućnost konkurisanja za dozvolu emitovanja kod Republičke radiodifuzne agencije i mogućnost konkurisanja za dozvolu emitovanja kod Evropske radiodifuzne unije – naglasio je on.
 
          
 
Oko projekta je angažovano oko 50 volontera koji su prošli edukaciju u oblasti novinarstva, montaže, kamere, zvuka i produkcije. O programskoj koncepciji nešto više je rekla glavna i odgovorna urednica Lidija Krčmarov.
- Programska šema EBI televizije koncipirana je tako da obuhvati gledaoce svih starosnih grupa. Naravno, prednjači informativni program, sa tri emisije, uključujući i emisiju na rumunskom jeziku koju dobijamo iz Temišvara. Zadovoljna sam programom koji je obuhvatio gotovo sve oblasti. Trudićemo se da opravdamo sva očekivanja, kako građana Zrenjanina, tako i naših prijatelja u Temišvaru - rekla je Krčmarova.