U Zrenjaninu otvoren Regionalni edukativni centar - Banat

U okviru projekta "Obrazovanjem do lakšeg zapošljavanja – E3", koji finansiraju IPA program Evropske unije "Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji" i Austrijska razvojna agencija, u Zrenjaninu je svečano otvoren Regionalni edukativni centar – Banat (REC Banat). Projekat realizuje Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat (RCR-Banat), u partnerstvu sa Gradom Zrenjaninom i osam institucija iz regiona. Realizacija traje 18 meseci, a ukupna vrednost projekta je 224.776 evra.
 
 
REC Banat raspolaže najsavremenijom tehničkom opremom i salama za predavanja. Reč je o drugom edukativnom centru u Srbiji koji je ustanovljen po evropskom modelu. Pored uspostavljanja institucionalnog sistema za neformalno obrazovanje odraslih u regionu Banata, REC Banat će doprinositi kreiranju novih programa obuka u skladu sa potrebama tržišta i poslodavaca, a u cilju smanjenja dugoročne nezaposlenosti. Osnivanjem ovako moderne institucije omogućuje se da Zrenjanin i ceo Banat dobiju značajnu podršku za razvoj preduzetništva i za stvaranje uslova za otpočinjanje poslovanja.
 
 
Navedeni razlozi za formiranje jednog ovakvog centra uslovili su da njegovom otvaranju prisustvuju brojni i značajni predstavnici donatora, Ministarstva privrede Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Nacionalne službe za zapošljavnje Republike Srbije i Grada Zrenjanina. Prisutnima se prvi obratio predstavnik Austrijske razvojne agencije Klaus Kaper, menadžer projekta "Socijalno ekonomski razvoj Dunavske regije u Srbiji", koji je, na srpskom jeziku, izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja drugog ovakvog edukativnog centra u Vojvodini.
- To je izuzetno značajno za rešavanje velikog problema nezaposlenosti u regionu. Naš projekat se finansira iz evropskih IPA fondova i u skladu je sa strategijom EU u Dunavskoj regiji i u skladu s politikom Srbije i EU. Jedan rezultat već postoji, to je studija koja predlaže prioritete za razvoj Dunavske regije u Srbiji, a važne teme u toj studiji su privredni rast, zapošljavanje i marketing regije. Obrazovni sistem i tržište rada moraju da funkcionišu zajedno. Ovaj projekat je inovativan, jer predstavlja jedan od instrumenata za rešavanje nezaposlenosti u Banatu i ja se nadam njegovim dobrim rezultatima – istakao je Kaper.
 
          
 
Načelnica Odeljenja za politiku regionalnog razvoja Ministarsta privrede Republike Srbije Dijana Stojković rekla je da je otvaranje ovakvog centra značajno ne samo za region Banata, već i za celu Srbiju.
- U kontekstu regionalnog razvoja, regionalna razvojna agencija "Banat" je akreditovana i predstavlja glavnog partnera i na nacionalnom i na pokrajinskom nivou i partnera koji će nam pomoći u pripremi budućih regionalnih razvojnih projekata, u podsticanju međuopštinske saradnje i u svemu onom što će doprineti regionalnom razvoju Vojvodine i cele Srbije. Specifičnost regionalne razvojne agencije "Banat" je što ona ima 29 osnivača, od toga 19 jedinica lokalne samouprave i potrebno je, u celom tom sistemu, uspostaviti koordinaciju, odrediti zajedničke interese i prioritete. Verujem da će ovaj edukativni centar upravo prepoznati potrebe Banata i lokalnih zajednica za kadrovima koji će brže uspeti da nađu zaposlenje – istakla je ona. 
 
    
 
Pokrajinski sekretar za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin podsetio je da su upravo iz Austrije i tamošnje dobre prakse preuzeta pozitivna iskustva za uspostavljanje edukativnih centara, prvo u Novom Sadu, a sada i u Zrenjaninu i Somboru.
- Ideja koju smo osmislili pre nekoliko godina pretvara se, dakle, u stvarnost. Do nje ne bi došlo da nije bilo Austrijske razvojne agencije i njihove nesebične pomoći. Razvojna agencija za Banat je, shvativši značaj preporuke za prekvalifikacije, dokvalifikacije i sticanje novih znanja, kao osnovnog evropskog puta u oblasti zapošljavanja, takođe prihvatila ideju da učestvuje u procesu regionalizacije tih edukativnih centara, u ovom slučaju za region Banata. Danas imamo zadovoljstvo da prisustvujemo realizaciji te zamisli, kojom smo svi na dobitku – grad, region, pokrajina i republika – rekao je Vasin.
 
          
 
Jedan od partnera koji je projektu dao veliku podršku je i Grad Zrenjanin, čiji je gradonačelnik Čedomir Janjić naglasio da je Regionalni centar Banat okupio značajne partnere oko projekta i omogućio da grad i ceo Banat dobiju ovakav savremeni edukativni centar. On je još jednom istakao da Grad Zrenjanin ima ambicija da postane univerzitetski centar.
- Sve naše potencijale pokušavamo da usmerimo u tom pravcu, ove godine imamo novu katedru na našem fakultetu, za obrazovanje inžinjera u oblasti nafte i gasa, potpisali smo juče Memorandum o saradnji s jednom renomiranom IT kućom, a želja nam je i da omogućimo mladim IT strućnjacima da kod nas i rade. Ovaj Regionalni edukativni centar je dopuna te naše strategije i mislim da idemo u dobrom pravcu – naglasio je Janjić. 
 
Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, kazao je da se Srbija suočava s ogromnim problemom nezaposlenosti, iako poslednjih meseci beležimo trendove koji pokazuju blagi porast broja zaposlenih.
- Još uvek postoji ozbiljna potreba da svi činioci, koji su i danas ovde prisutni, svojim angažovanjem podstaknu ono što su nam prioriteti u rešavanju tog problema. Analizom kvalifikacione strukture lica koja traže posao danas u Srbiji, Zrenjaninu, Vojvodini, bilo gde, dolazimo do približno iste statistike – da je veliki broj tih lica bez potrebnih kompetencija za posao, polukvalifikovanih ili nekvalifikovanih. Upravo edukacija, sticanje novih znanja i veština može nezaposlenima dati veću šansu na tržištu rada i ovaj centar može biti jedan od modela koji će velikom broju nezaposlenih lica omogućiti sticanje tih veština koje su im potrebne – rekao je Martinović.
 
    
 
Nakon obraćanja gostiju, direktorka Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj  Banat, Irena Živković, zahvalila se svima koji su doprineli da Regionalni edukativni centar bude završen i spreman za početak rada. Posebno je navela sve partnere u projektu.
- To su Pokrajinski sekretarijat za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova, Grad Zrenjanin, Opština Kovačica, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Opštine Novi Bečej, regionalne privredne komore Zrenjanin i Pančevo, Edukativni centar za obuke u profesionalnim i radnim veštinama Novi Sad, Visoka tehnička škola strukovnih studija iz Zrenjanina i Edukativni centar za ruralni razvoj Zrenjanin. Još jednom hvala svim partnerima za veliku podršku na formiranju drugog centra u Srbiji izgrađenog po evropskom modelu – navela je Živkovićeva.