Udruženje ''Umetnost življenja'' okončalo prvu fazu projekta pomoći stanovništvu Obrenovca

Volonterke i volinteri udruženja “Umetnost življenja” iz šest gradova Srbije - Beograda, Valjeva, Niša, Novog Sada, Rume i Zrenjanina, su tokom dva meseca, četiri puta nedeljno odlazili u Obrenovac, pružajući njegovim stanovnicima materijalnu, psihološku i ljudsku pomoć nakon poplave, koja je u maju 2014. godine zadesila našu zemlju i region.
 
 
Tokom dva meseca volonterke i volonteri udruženja “Umetnost življenja” su, između ostalog, organizovali i sprovodili u Obrenovcu seminare za oslobađanje od stresa za odrasle, seminare za oslobađanje od stresa za starije i osobe slabijeg zdravlja i kreativne radionice za decu, kroz koje je prošlo više od 60 mališana.
 
Građani Obrenovca koji su učestvovali u ovom programu nose izuzetno pozitivne utiske i zahvaljuju organizatorima na pruženoj mogućnosti da lakše prebrode nedaće koje su ih snašle nakon prirodne katastrofe i povrate osmeh na lica.
 
   
 
Predsednik opštine Obrenovac, Miroslav Čučković, je na osnovu iskustava i pozitivnih efekata, koji su se odrazili na osobe, koje su prošle seminare, dao saglasnost i preporuku za dalje sprovođenje aktivnosti udruženja “Umetnost življenja” u Obrenovcu. Građani, smešteni u kolektivnim centrima - obrenovačkoj kasarni “Bora Marković” i hotelu “Obrenovac”, su imali priliku da nakon seminara svakog vikenda ponovo produbljuju znanje i tehnike koje su usvojili, a koje je većina koristila iz nedelje u nedelju, što je jasan znak izlaska iz depresije.
 
Takođe, uz pomoć ljudi dobre volje, osobama smeštenim u kasarni i hotelu dostavljana je dečja kozmetika, garderoba, igračke, školski pribor, namirnice i obuća
 
Volonterke i volonteri udruženja “Umetnost življenja” su obezbedili materijal za renoviranje krova i uz angažovanje majstora izvršili sanaciju krova, adaptaciju i krečenje prostorije i omogućili da jedna šestočlana porodica ima ponovo krov nad glavom. Organizovali su i nekoliko javnih akcija u centru grada, i kojima je učestvovalo više građana.
 
   
 
Zahvaljujući angažovanju “Umetnosti življenja”, od 30 beogradskih porodica  sakupljeno je mnogo stvari i opreme za domaćinstvo, koje su dostavljene u pet obrenovačkih porodica, dok je jednoj porodici sa četiri devojčice obezbeđena mesečna novčana pomoć “dok ne stane na svoje noge”. Iz Republike Hrvatske sakupljen je novac, od kog su kupljena hrana i sredstva za održavanje higijene u domaćinstvu za pet porodica i dva paketa garderobe za decu i odrasle, koja su podeljena osobama smeštenim u hotelu “Obrenovac”.
 
Pomoć i podršku, bez koje projekat ne bi bilo moguće sprovesti, pružili su gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i načelnica Gradske uprave grada Zrenjanina Jasmina Malinić.
 
Aktivnosti u Obrenovcu su finansirane donacijama volontera međunarodne "Art of Living" fondacije, čiji je ogranak u Srbiji udruženje “Umetnost življenja”.