Ambasador Velike Britanije Denis Kif u poseti Zrenjaninu

Njegova Ekselencija, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, posetio je danas Zrenjanin. Neposredan povod dolaska ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva u naš grad jeste dodela sertifikata o završenim kursevima engleskog jezika u školi stranih jezika "Nju Ejdž 5+", a njegov boravak u Zrenjaninu iskorišćen je i za susret s predstavnicima lokalne samouprave. Ambasador je posetio školu u Gimnazijskoj ulici, a potom ga je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Čedomir Janjić sa saradnicima. Nakon prijema, upriličena je svečana dodela  sertifikata u Baroknoj sali Gradske kuće.
  
 
Denis Kif je na mestu ambasadora Velike Britanije u Srbiji zamenio Majkla Devenporta, koji je u septembru 2013. postao šef misije Evropske unije u Srbiji. Na dužnost je stupio u junu ove godine i danas je po prvi put boravio u Zrenjaninu.
 
U poseti našem gradu, uz ambasadora i članove njegove porodice – suprugu i kćerku – boravili su i Toni O'Brajen, direktor Britanskog Saveta za zapadni Balkan i Nebojša Đurić, menadžer ispita za zapadni Balkan. Prijemu su prisustvovali i funkcioneri lokalne samouprave – zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić, pomoćnici gradonačelnika Ivan Dević i Duško Radišić, zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, načelnica Gradske uprave Jasmina Malinić, kao i direktorka škole  "Nju Ejdž 5+" Matilda Vencel i direktori Zrenjaninske gimnazije, Milan Radaković i OŠ "Jovan Dučić" u Kleku, Ranka Žuža, s kojima škola  "Nju Ejdž 5+" ostvaruje uspešnu saradnju.
 
   
 
Ambasador Kif ocenio je posetu Zrenjaninu konstruktivnom.
- Imao sam priliku da razgovaram s gradonačelnikom, razgovarali smo o istoriji i budućnosti, o privredi Zrenjanina. Imao sam priliku da vidim školu Nju Ejdž, koja je u sistemu Britanskog Saveta na najvišem nivou za učenje engleskog jezika. To je za nas veoma važno, da ovde mlade generacije imaju dobru mogućnost da uče engleski jezik i polažu ispite Kembridž Univerziteta i smatram da su takve mogućnosti veoma značajne za budućnost Zrenjanina i Srbije – kazao je ambasador Velike Britanije.
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić izrazio je veliko zadovoljstvo što je danas bio domaćin Njegovoj Ekselenciji, ambasadoru Velike Britanije.
- Naravno, uvek kada imamo priliku da ugostimo ovako visokog gosta, koristimo i mogućnost da upoznamo ambasadora s potencijalima Zrenjanina, odnosno sa svim prednostima koje naš grad daje, a da, eventualno, iz Velike Britanije dođu potencijalni investitori, da ovde pokrenu neki biznis, otvore pogon, jer nam je u najvećem interesu da zaposlimo Zrenjanince – istakao je gradonačelnik Janjić. 
 
   
 
Škola stranih jezika "New Age 5+"  počela je s radom školske 2006/07 godine i za vrlo kratko vreme stekla veliki ugled, osvojivši  veliku ESOL nagradu za 2007, 2008, 2009 i 2010. godinu. U toku svog rada škola je ostvarila saradnju sa Britanskim Savetom koja se može oceniti izuzetno uspešnom, jer je škola u poslednje četiri godine zlatni član Britanskog Saveta u sklopu tzv. "Addvantage“partnerskog  programa za škole i institucije.
 
U 2013. godini jedan od najznačajnijih rezultata kontinuirane saradnje sa njima jeste svrstavanje Zrenjanina u red regionalnih lokacija za polaganje ESOL ispita. Tom prilikom ostvarena je i saradnja i sa Zrenjaninskom gimnazijom, koja ustupa prostor za održavanje ispita. 
 
   
 
Osim sjajne saradnje sa Britanskim savetom u Beogradu, škola uspešno sarađuje i sa Servantes institutom, Gete institutom, Ruskim domom, Francuskim institutom i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu. Shodno tome, škola sprema sve zainteresovane kandidate za polaganje svih međunarodnih ispita i sertifikata koje ove institucije nude u Srbiji. 
 
   
 
Škola je danas dodelila sertifikate o završenim kursevima za 52 polaznika, a setifikate su dodelili ambasador Denis Kif i direktor Britanskog Saveta za zapadni Balkan Toni O'Brajen.  Direktorka škole Matilda Vencel naglašava da je "New Age 5+"  potpisala sporazum koji, ustvari, predstavlja zaštitu kvaliteta, odnosno da će svi kandidati polagati završne ispite pri Britanskom Savetu.
- To će biti potvrda onoga što radimo u učionicama i potvrda istog ranga znanja u evropskom okviru. Od naredne godine bićemo jedina škola koja će imati popust na polaganje britanskih ispita i taj benefit od nekih 15% poklonićemo polaznicima. Produbićemo saradnju s Britanskim Savetom, u smislu da će naša škola biti centar za polaganje ispita za ceo Banat. Zbog svega što radimo, imali smo danas čast da ugostimo ambasadora Velike Britanije, koji se veoma pohvalno izrazio o školi i uslovima koji u njoj postoje – rekla je Matilda Vencel, nakon današnje svečanosti u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.