Drugi oktobar 1944-2014 - sedam decenija slobode

Otvaranjem izložbe u Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin "Od okupacije do slobode", prigodnim kulturno-umetničkim programom u centru Zrenjanina, polaganjem venaca na spomenik Žarku Zrenjaninu i organizovanjem međunarodnog turnira u košarci za žene "Trofej oslobođenja 2014", danas se svečano obeležava 2. oktobar, 70. godišnjica od oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu.
 
 
 
- Sedamdeset godina prošlo je od oktobarskih događaja 1944. godine, kada su jedinice Crvene armije i partizanskih odreda oslobodile grad od najvećeg zla dvadesetog veka – od fašizma i nemačke okupacije u Drugom svetskom ratu. U tim borbama, živote je položilo i 220 boraca Crvene armije, kojima odajemo posebnu počast i priznanje za ono najvrednije što su ostavili našem narodu i našoj zemlji – svoje živote. Sloboda je plaćena velikom cenom. Po blatnjavim, raskvašenim gradskim ulicama, tih hladnih i kišovitih poslednjih ratnih dana, ispisivana je jedna od najslavnijih stranica u istoriji našeg grada – podsetio je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac na dane od pre tačno sedam decenija.
 
   
 
   
 
On se obratio prisutnima u centru Zrenjanina, gde je danas organizovan kulturno-umetnički program, u okviru kog su nastupili hor "Žene Mironosice" i folklorni ansambli iz Knićanina, Čente i KUD "Pionir" Zrenjanin. Na srpskom i na ruskom jeziku, istorijske činjenice o ratnom periodu i oslobođenju grada prezentovala je učenica Zrenjaninske gimnazije Ksenija Ubović, a svojim prisustvom, događaj su uveličale i košarkašice "Spartaka" iz bratskog grada Noginska (Ruska Federacija), koje učestvuju na košarkaškom turniru.
 
   
 
Saša Santovac je istakao da su ideali slobode, koji su vodili oslobodioce te 1944. godine, prisutni do današnjih dana.
- Tokom ovih sedam decenija menjale su se istorijske okolnosti i politički odnosi u svetu, menjali su se sistemi, režimi i granice država, i bilo je mnogo pokušaja da se umanji značaj Drugog svetskog rata i svega onoga što je usledilo nakon njega. Jedno je do danas sigurno i oko toga dileme nema, ne sme i ne može biti. Naš narod, na strani saveznika i uz svoju braću iz Rusije, dao je veliki doprinos konačnoj pobedi u Drugom svetskom ratu. Borba protiv fašizma i borba za slobodu otadžbine bili su vrhunski ideali, vredniji i jači od svih podela i promena koje su kasnije stizale. I upravo zato, da se slično zlo i stradanje više nikada i nikome ne ponovi, sećamo se slavnih oktobarskih dana 1944. godine i odajemo počast svima koji su učestvovali u borbi za oslobođenje i u toj borbi položili svoje živote. Neka im je večna slava i hvala. – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
   
 
   
 
Načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan otvorio je izložbu "Od okupacije do slobode"  u Salonu Istorijskog arhiva, a obratio se i okupljenima na manifestaciji u centru grada. On je rekao da danas obeležavamo tri datuma – 70 godina od oslobođenja Zrenjanina, 70 godina od pobede nad fašizmom i 100 godina od početka Prvog svetskog rata. On se, prvenstveno, obratio najmlađima,  osnovcima i srednjoškolcima, koji su, takođe, bili prisutni na svečanosti.
- Reč "sloboda" je reč za koju su generacije vaših predaka davale živote. Generacije vaših predaka bile su na visini istorijskog trenutka i vremena u kom su živeli da bismo mi, vi, naša i vaša buduća deca živeli u slobodi. Rame uz rame s našim precima, u istoriji našeg naroda, bili su Rusi, kako u Prvom, tako i u Drugom svetskom ratu. Dali su veliki doprinos oslobođenju našeg grada i velike žrtve. Danas su sa nama njihovi potomci – istakao je Šijan i dodao:
- Vreme u kom živimo nameće nam nove zadatke i obaveze  - da budemo na visini na kojoj su bili naši preci, kojima se ponosimo, da ne dozvolimo revizionistima istorije da umanje ogromne žrtve srpskog naroda, države Srbije, za slobodu u borbi protiv fašizma.
 
   
 
   
 
Vence na  spomenik Žarku Zrenjaninu položili su predstavnici Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Grada Zrenjanina, predstavnici SUBNOR-a Beograda Srednjebanatskog okruga, Grada Zrenjanina, Vojske Srbije, Udruženja boraca iz ratnih sukoba 1991-1999. godine, potomaka ratnih dobrovoljaca iz grada Noginska (Rusija) 1914. godine i Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
   
 
U ime Grada Zrenjanina venac su položili zamenik gradonačelnika Saša Santovac, predsednik Skupštine grada Radovan Bulajić i zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev. Poseban ton današnjoj svečanosti dalo je 70 učenika Zrenjaninske gimnazije koji su položili isto toliko ruža ispred spomenika, po jednu za svaku godinu slobode. Za taj gest, od prisutnih su nagrađeni toplim aplauzom...