Konferencija o lokalnim EU kancelarijama i službenicima

Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev i pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić prisustvovali su nacionalnoj konferenciji koju organizuje Stalna konferencija gradova i opština - Savez gradova i opština Srbije na temu uspostavljanja institucionalnih mehanizama za EU pitanja u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji.

Ovu konferenciju SKGO organizovala je u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Pregovaračkim timom za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, a skup je održan u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu EU integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska i sprovodi SKGO.

 

 

Cilj konferencije bio je da se izabranim predstavnicima sa lokalnog nivoa predstavi inicijativa SKGO za uspostavljanje institucionalnih mehanizama za pitanja EU u jedinicama lokalne samouprave u Srbiji, usmerenih na praćenje aktivnosti vezanih za pristupanje Srbije EU važnih za lokalnu samoupravu, podršku i informisanje političkog rukovodstva i zaposlenih u opštinama o aktuelnim pitanjima u tom procesu, kao i na komunikaciju i saradnju sa drugim relevantnim institucijama i organizacijama na lokalnom, regionalnom, državnom i evropskom nivou.

 

 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je tom prilikom da će uskoro biti donete izmene zakona koje će gradovima i opštinama u Srbiji omogućiti da učestvuju u procesu evropskih integracija. Ona je na skupu Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o uspostavljanju lokalnih kancelarija i službenika za EU pitanja, dodala da će te izmene doprineti i profesionalizaciji lokalne samouprave.

 

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport podsetio je da se više od 70 odsto propisa i standarda EU sprovodi na lokalnom nivou, što pokazuje koliko su opštine značajne Uniji. Po njegovom mišljenju, dobra uprava podrazumeva pružanje usluga građanima i biznisu i, kako je pokazalo iskustvo mnogih evropskih zemalja, u sprezi sa pravnom sigurnošću predstavlja preduslov za ekonomski razvoj.

Inače, SKGO je pokrenuo inicijativu za uvođenje službenika ili kancelarija za EU poslove u lokalnim samoupravama, koji ne podrazumeva zapošljavanje novih ljudi.