Konferencija povodom sto dana od izbora na funkciju gradonačelnika

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić održao je danas konferenciju za novnare  povodom sto dana od izbora na tu funkciju. Konferenciji su prisustvovali i njegovi saradnici - pomoćnici gradonačelnika i predstavnici zrenjaninske Skupštine, a na samom početku prikazan je film kojim je praktično predstavljen izveštaj o radu za pomenuti period.

- Kada sam polagao zakletvu, rekao sam da je biti gradonačelnik velika čast, a sada, posle sto dana kažem da je to mnogo veća čast nego što sam tada mislio. Tada sam rekao da je biti gradonačelnik velika obaveza, a sada mogu reći da je to mnogo veća obaveza nego što sam tada mislio - rekao je gradonačelnik zahvalivši novinarima koji su se odazvali pozivu za današnju konferenciju i omogućili da izveštaj o radu bude predoče građanima.

 

 

- Na samom početku sam rekao da je najveći zadatak da pokrenemo grad i zaposlimo Zrenjanince i konačno rešimo pitanje zdrave pijaće vode. Mislim da smo ka tome, već u prvih sto dana, načinili korake, a siguran sam da ćemo kada budemo podnosili novi izveštaj imati i mnogo konkretnijih stvari da vam prikažemo. Videli ste da nam je akcenat na stimulaciji investitora da dođu u naš Zrenjanin, nekoliko odluka spremamo i za naredne sednice Skupštine kada ćemo doneti set mera za stimulaciju donaćih i stranih investitora. Mislimo da će to biti podsticaj njima da u našim industrijskim zonama, ili nekim pogonima stare industrije, otvaraju svoje fabrike i zapošljavaju Zrenjaninace - rekao je Janjić.

Kakoje naglasio, u planu je da se u što skorije vreme sastane sa zrenjaninskim privrednicima koji bi mu predočili njihove probleme i potrebe, a lokalna samouprava će, naveo je, učiniti sve kako bi im pomogla, jer je želja da se i domaći investitori stimulišu na najbolji način, naravno, kaže, u skladu sa zakonom.

 

 

Tokom današnje konferencije, gradonačelnik je istakao da je lokalna samouprava svesna činjenice da je nezaposlenost jedan od najvećih problema, u Srbiji, pa i u gradu.

- Mi se ipak ne mirimo s tim, hoćemo da zaposlimo naše sugrađane, da napravimo pomak i kompletna administracija biće tako organizovana. Već su u toku neka “pomeranja” i naša administracija je jedna od spremnijih da pomogne investitorima. Naravno želja svih nas, nas kao političara, građana i roditelja, jeste da naša deca ostanu u gradu i ne mirimo se sa činjenicom da nam deca, ono najvrednije, odlaze. Pokušaćemo da učinimo sve u narednom periodu kako bi deca imala mogućnost da studiraju ovde, da nam dolaze i deca iz drugih gradova i da im obezbedimo posao. U našem gradu se školuje 1.600 studenata, a mi bismo želeli da ovaj grad ubudućnosti bude univerzitetski grad. Da li bi se tako zvao i da li ćemo imati univerzitet, ili ćemo raditi kao i sad sa Univerzitetom u Novom Sadu, cilj je isti, da imamo 5.000 studenata - dodao je on.

 

 

Gradonačelnik je istakao da je želja i da se grad Zrenjanin mnogo bolje infrastrukturno opremi i da se o tome već vode razgovori u Vladi Srbije.

- Znamo da su putevi i saobraćajnice važne za povezivanje sa velikim centrima i koridorom 10, intenzivno radimo, juče sam imao razgovor sa potpredsednicom Vlade i nastavili smo razgovore o projektu izgradnje puta Beograd Zrenjanin, s tim što bi priča bila proširena i na brzi put od beograda do Temišvara, preko Zrenjanina. Nismo zaboravili ni železnicu. Tu postoji veliki problem i nažalaost, svedoci smo da je ukinut šinobus koji je saobraćao od Zrenjanina do Beograda decenijama. U interesu nam je da oživimo ne samo putnički, već i teretni saobraćaj i spremni smo da odradimo i većeprojekte - rekao je još gradonačelnik Čedomir Janjić.

 

Izvestaj o radu

Obracanje gradonacelnika