Obeležen Dan belog štapa

Povodom obeležavanja "Svetskog dana belog štapa" zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetio je danas Međuopštinsku organizaciju slepih i slabovidih u Zrenjaninu.

Dan belog štapa obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju kojom se svake godine taj datum obeležava kao "Dan belog štapa".

 

 

Zamenik Santovac je tom prilikom istakao da je cilj posete organizaciji slepih i slabovidih lica, na današnji dan, uspostavljanje još bolje saradnje između Grada i tog udruženja, radi poboljšanja statusa korisnika i kvaliteta njihovog života, kao i podizanja razumevanja i osetljivosti društva za probleme slepih i slabovidih lica i njihovo samostalno kretanje. 

- Zaštita osoba sa invaliditetom, pre svega slepih i slabovidih lica, jedan je od najosetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i socijalne politike uopšte. Sistemska rešenja moraju im omogućiti da oblikuju, izražavaju i realizuju svoje osnovne i posebne razvojne potrebe. Samostalno kretanje slepim i slabovidim licima poboljšava kvalitet života, kao i njihovu pozitivnu sliku o sebi, nezavisnosti i socijalnoj prihvatljivosti - rekao je Santovac.

 

 

On je naglasio da će saradnja biti nastavljena i ubuduće i da će lokalna samouprava činiti sve što je u njenim nadležnostima i mogućnostima kako bi se kvalitet života slepih i slabovidih lica poboljšao.

Kako se danas moglo čuti, od 45 lokalnih samouprava u Vojvodini jedino Grad Zrenjanin i Bačka Palanka izdvajaju novac za udruženja slepih i slabovidih, a uslovi koje je Grad Zrenjanin omogućio za slepe i slabovide umnogome su bolji od uslova od, primera radi, onih u Novom Sadu.

Santovac je rekao i da će se u razgovoru sa čelnicima drugih opština i gradova zalagati da se situacija i u ostalim sredinama popravi.

Predsednik Međuopštinske organizacije, Nenad Vukeljić  rekao je da je ovo pedeseta godina da se u svetu obeležava "Dan belog štapa", a da je taj naziv dat pošto je beli štap osnovni pokazatelj i vodič kroz život slepih. 

 

 

- Očekujemo da će se u javnosti i ovaj put čuti naš glas i naši apeli  da je beli štap na ulici lepo videti i da se prema  ljudima koji ga koriste treba se ophoditi na lep način, pomoći im u prelaženju ulice ili u snalaženju u nekim objektima. Današnja proslava je tradicionalna, proslavljamo je svake godine i gledaćemo da ovaj dan bude na adekvatan način obeležen, a sa druge strane očekujemo da građanstvo ovu našu grupu, poštuje i prihvata ravnopravno kao i sve ostale. Što se tiče položaja slepih i slabovidih vide se pomaci, međutim, to je još uvek malo koliko bi moglo da se uradi. Mi očekujemo da će i sredina i rukovodeće garniture još dati doprinos da za nas budu pristupačniji objekti, da ulice budu prohodnije i bezbednije za naše kretanje, a da naša deca koja žele da se upišu u bilo koji sistem obrazovanja nemaju problem diskriminacije i da mogu na adekvatan način posle tog školovanja dođu do posla - rekao je Vukeljić.

Povodom obeležavanja “Dana belog štapa” u prostorijama pripremljen je i prigodan  program koji su izveli učenici iz OŠ “Jovan Cvijić”, uz pomoć članice udruženja i nastavnice muzičkog vaspitanja Dragice Gološin.  U programu su učestvovali i Rastko Marinkonja, svirajući na gitari, Anja Raško koja je recitovala pesmu posvećenu belom štapu, kao i profesor Andrija Tihi.

Organizacija trenutno ima 292 člana.