Obeležen Svestki dan borbe protiv gladi

Povodom Svetskog dana borbe protiv gladi gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić obišao je Narodnu kuhinju gde je korisnicima, pored redovnog obroka, danas podeljeno i voće, a koje je doniralo preduzeće povrtara “Carska bašta”.

Gradonačelnik je istakao da je obeležavanje Svetskog dana borbe protiv gladi povod da se setimo ugroženih sugrađana i pružimo pomoć.

 

 

- Mislim da je sramota što u žitnici Srbije ima gladnih, ali mi pokušavamo da ih bar nahranimo. Grad Zrenjanin, budžetom za 2014. Godinu, skoro devedeset hiljada evra idvaja za te obroke, odnosno, 250 obroka dnevno. Koliko sam čuo to je i dovoljno u ovom trenutku - rekao je gradonačelnik Janjić.

Govoreći o planovima za naredni period, on je istakao da će uskoro u našem gradu biti formirana Kancelarija za suzbijanje siromaštva.

 

  

 

- Na taj način ćemo naše socijalno ugrožene sugrađane moći da angažujemo na raznim poslovima, da zarade neki dinar, a detaljno ću to objasniti u narednom perodu - dodao je gradonačelnik.

Sekretar Crvenog krsta Zrenjanina Aleksandra Tanasijević kazala je da se ovogodišnji Svetski dan borbe protiv gladi, odnosno Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava pod motom koji poručuje da je potrebna zajednička akcija u borbi protiv ekstremnog siromaštva.

- Ono što je evidentno jeste da Grad Zrenjanin, Centar za socijalni rad i Crveni krst Zrenjanin jesu partneri i nosioci programa za ublažavanje siromaštva, a jedan od najdirektnijih programa jeste program Narodne kuhinje. Posebno je zadovoljstvo što smo uspeli da obezbedimo sredstva i da sada gotovo 600 ljudi koristi usluge programa Narodne kuhinje. Broj korisnika toplih obroka povećan je ove godine sa 200 na 250, tako da 250 lica zaprimi topli obrok, a petkom su tu i dodatne namirnice koje su namenjene za vikend - kazala je ona.

 

 

Kako je navela, Grad Zrenjanin finansira Narodnu kuhinju, Centar za socijalni rad opredeljuje korisnike, a Crveni krst je direktni izvršilac tog posla.

- Deo artikala donira Crveni krst Srbije, za pripremu toplih obroka, što nam u velikoj meri pomaže pri realizaciji programa Narodne kuhinje. Da bi zajedništvo i partnerstvo bili onakvi kakvi treba da budu, tu su ponekad i donatori. Žao nam je što ih nema više i u većoj meri, ali evo i danas Grad Zrenjanin je posredstvom donatora uspeo da obezbedi nešto voća, Crveni krst obezbedio je dodatne količine konzervirane hrane. Želea bih da se zahvalim današnjim donatorima, Carskoj bašti, ali i da pozovem sve one koji su u mogućnost da pomognu. Voleli bismo da makar petkom budemo u mogućnosti da podelimo dodatne količine namirnica ovim ljudima- rekla je Tanasijević.