Otvorena izložba posvećena Mihajlu Pupinu

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak je otvorena izložba "Mihajlo Idvorski Pupin – Stvaralačka koordinacija“ autorke Aleksandre Ninković-Tašić. 

Izložbu je otvorio potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić.

- Danas u Novom Sadu imamo bulevar, koji nosi ime velikog Mihajla Pupina i imamo ulicu, koja nosi naziv Nikole Tesle. To su to samo znaci pažnje i poštovanja prema ovim ljudima, koji za života nisu voleli da ih zovu mecenama i dobrotvorima iako su to zaista bili. Pupin nije bio samo mecena, naučnik, humanista,.. bio je veliki čovek, bio je Banaćanin, Vojvođanin, Srbin, Idvorčanin, zato njegova knjiga i nosi naziv ”Od pašnjaka do naučenjaka”. Danas, kada obeležavamo 160 godina od njegovog rođenja i kada se o njemu otvaraju neke nove stranice, možemo se pomalo i pohvaliti da smo mi, u skladu sa našim mogućnostima, uložili sredstva u neke od projekata u njegovom Idvoru, podržali smo održavanje ove izložbe, kao deo njegovog legata i bićemo tu uvek kada treba promovisati njegove vrednosti i veličinu i zato sa zadovoljstvom otvaram današnju izložbu - rekao je sekretar Grujić.

 

 

Autorka izložbe Aleksandra Ninković-Tašić je rekla da grad Zrenjanin danas i tokom cele ove godine obeležava 160 godina od rođenja Mihajla Pupina sa istim onim žarom sa kojim je on voleo ovaj grad. 

- Zato danas slavimo njegovo ime, jer je to čovek koji je pre 90 godina dobio Pulicerovu nagradu, osnovao fondove za pomoć našoj zemlji i našoj deci, svakom svojom rečju veličao svoj narod i svoju zemlju, zbog čega je njegova uloga tim veća i neizbrisiva - kazala je ona.

 

 

U ime domaćina obratio se direktor Narodnog muzeja u Zrenjaninu Vidak Vuković, istakavši da je gradu Zrenjaninu i njegovom muzeju pripala čast da organizuje ovu izložbu, na kojoj su kroz fotografije, dokumenta i pisma prikazan život našeg velikog Mihajla Pupina.

Otvaranju je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Dušan Radišić koji je podsetio da je Grad Zrenjanin ovu godinu proglasio "Godinom Pupina". 

 

  

 

- Potrudili smo se da ovu značajnu godišnjicu, 160 godina od rođenja našeg velikana, obeležimo dostojno i sveobuhvatno, kroz čitav niz različitih manifestacija, izložbi, prezentacija, medijskih nastupa. U tome su nam pomogli i Pokrajina i Republika, pa koristim priliku da im zahvalim na tome. I ova izložba rezultat je naše dobre, međusobne saradnje -  kazao je Radišić.  

Kako je rekao, za nekoliko dana navršava se 160 godina od rođenja Mihajla Pupina (Idvor, 9. oktobar 1854 - NJujork, 12. mart 1935), inovatora, naučnika i velikog srpskog patriote koji je svojim delom dokazao da je građanin sveta. 

Radišić je istakao da Zrenjanin ima tu privilegiju i čast da je i njegov počasni građanin i da, bar malo više od drugih, može Mihajla Pupina smatrati "svojim". 

 

 

U Narodnom muzeju Zrenjanin ukazuju da ova zložba ima za cilj da predstavi i ukaže na raznovrsno Pupinovo nasleđe čija istorijska uloga nije dovoljno istaknuta, a imajući u vidu da je veliki broj njegovih dobročinstava, legata i mnogih drugih značajnih doprinosa zaboravljen.

Postavka uključuje postere-panoe, delove bogate arhivske građe, fotografije, kao i izbor knjiga koje su obeležile Pupinov životni put.

Posetioci će moći da se upoznaju sa pričom o dva dragocena Pupinova legata-onom koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu i onom koji predstavlja deo dragocenog nasleđe Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković.

Izložba dolazi iz Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, a organizatori izložbe su Grad Zrenjanin – "Godina Pupina“ i Narodni muzej Zrenjanin.

Publika će ovu postavku moći da pogleda do 31. oktobra 2014. godine.