Saradnja s Uhtom i u oblasti privrede - formira se Koordinaciono telo

Nakon potpisivanja Sporazuma o uspostavljanju prijateljskih odnosa između gradova Zrenjanina i Uhte, u Republici Komi u Ruskoj Federaciji, i već ostvarene izuzetno značajne saradnje u oblasti obrazovanja, vođeni su i prvi razgovori o uspostavljanju privredne saradnje između regiona kojima pripadaju dva grada. Boravak ruske delegacije u našem gradu iskorišćen je i za susret s privrednicima, a sastanku u Gradskoj kući u Zrenjaninu prisustvovali su, između ostalih, predstavnica Stalnog predstavništva Republike Komi kod predsednika Ruske Federacije Elena Vasiljeva, gradonačelnik Uhte Igor Mihelj, državni sekretar u Ministarstvu privrede Republike Srbije Dragan Stevanović, načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan, gradonačelnik Zrenjaniina Čedomir Janjić sa saradnicima, predstavnici Zrenjaninskog poslovnog kruga ZREPOK.
 
   
 
Razgovori su trajali puna dva časa, tokom kojih je bilo reči o mogućnostima saradnje u oblasti privrede i ekonomije, a odlučeno je i da se formira Koordinaciono telo, koje će se neposredno baviti tom saradnjom i dogovarati o narednim koracima. Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović ocenio je sastanak kao veoma konstruktivan.
- Ozbiljnim zalaganjem, pre svega domaćina, Grada Zrenjanina i nas, kao države, iz svega ovoga može proisteći ozbiljna ekonomska i politička saradnja. Republika Komi, iz koje dolaze naši gosti, je najbogatija u Rusiji. Malobrojna je, kada je u pitanju stanovništvo, ali raspolaže izuzetnim resursima, a to podrazumeva i da imaju dosta kapitala. Pokušali smo ovom prilikom da im predstavimo mogućnosti za investiranje u Zrenjaninu i Srbiji, a s druge strane, pokušali smo da im objasnimo da nam je neophodnma njihova logistička i svaka druga podrška, kako bi našu proizvodnju mogli da plasiramo na rusko tržište, s obzirom na postojanje povoljnog trgovinskog sporazuma – istakao je državni sekretar Stevanović.
 
 
- Zadovoljstvo je produbljivati saradnju sa, sada mogu da kažem, bratskim gradom Uhtom, pre svega u domenu ekonomije i mislim da je to najvažniji segment te saradnje koju razvijamo pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina i gradonačelnika Grada Uhte. Siguran sam da, kada budemo formirali Koordinaciono telo, o čemu je postignut dogovor, da će privrednici  uspostaviti saradnju koja će doneti vidljive rezultate – rekao je nakon sastanka gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
   
 
Reč privrednika glasno se čula tokom ovog skupa, a član Izvršnog odbora poslovnog udruženja ZREPOK Dragoljub Bjeloglav ističe da je ruska strana iznela neke konretne primere gde bi mogla da se uspostavi saradnja.
- Sastanak je bio konstruktivan i moglo bi se reći da je jedan od najkonstruktivnijih koje smo do sada imali s predstavnicima Ruske Federacije. Oni su spremni da deo svog kapitala investiraju u Srbiju, a s ciljem zajedničkog nastupa na tržištima zapadne Evrope – kazao je Bjeloglav.