Slobodna zona Zrenjanin ocenjena kao najbolja u Evropi

FDI Magazin (FDI Magazin Financial Timesa) proglasio je zrenjaninsku Slobodnu zonu najboljom u Evropi po podsticajima za investitore.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić istakao je da je to priznanje dodeljeno  Zrenajninu jer investitori koji počinju poslovanje u Slobodnoj zoni Zrenjanin mogu da biraju podsticaje kao podršku za svoju investiciju.

- Objekti ili prostor u Slobodnoj zoni se izdaju, prodaju, ili se zemljište koje je infrastrukturno potpuno opremljeno prodaje potencijalnim investitorima, uz određene uslove, pre svega one koji se tiču broja zaposlenih i veličine investicije, može se postići mnogo niža cena, a čak  se  može dobiti i bez naknade, naravno,  pod uslovom da investitor planira zaista velika ulaganja i zapošljavanje velikog broja radnika, naših sugrađana - rekao je Janjić.

 

 

Kako je rekao, Slobodna zona Zrenjanin nudi izuzeće od carina prilikom uvoza i izvoza sirovina, kao i opreme koja će se koristiti, ali i materijala za infrastrukturu i razne druge povoljnosti.

Gradonačelnik je istakao da je, između ostalog, i saradnja sa ispostavom carine u Zrenjaninu izuzetno dobra.

- Mi smo kao Grad Zrenjanin izuzetno ponosni na tu nagradu koja je svakako rezultat dugog rada u našoj upravi i administraciji koju smo tako i organizovali, da izlazi u susret investitorima i nadamo se, a i sigurni smo, da će sve to rezultirati novim investicijama u našem gradu, odnosno velikim brojem novih radnih mesta - dodao je Janjić.

Prema njegovim rečima, radna mesta jesu najveći problem u Zrenjaninu, ali lokalna samouprava čini sve da taj problem u najskorije vreme i reši.  

 

 

 

Global-Free-Zones-of-the-Year-2014.

 

- Kao što sam rekao, sada, i u nekoliko navrata ranije, smanjenje broja nezaposlenih u našem gradu je ono ka čemu težimo i na čemu ozbiljno radimo, jer, uspeh u tome i istovremeno poboljšanje standarda Zrenjaninaca jrioritet lokalne samouprave - rekao je gradonačelnik Janjić.   

Slobodna zona Zrenjanin je jedna od četiri slobodne zone u Srbiji, a poslovanjem u Slobodnoj zoni značajno se smanjuju troškovi, čak i do 40 odsto. 

Pored slobodnog izvoza i uvoza roba  i usluga, među beneficijama koje pruža Slobodna zona Zrenjanin, jesu ti da korisnici Zone mogu slobodno da koriste strane fondove stvorene putem vođenja biznisa u Zoni i da je uvoz svih roba u Zonu oslobođen svih carinskih dažbina. 

Takođe, uvoz svih roba u Zonu je oslobođen svih carinskih dažbina. Roba iz Zone se može distribuirati na lokalnom tržištu uz  plaćanje odgovarajućih poreza i carinskih dažbina. Ako se za proizvodnju robe u zoni koriste neke domaće komponente, kasnije se  carinske obaveze odnose samo na uvezene komponente.

Uvoz  u i izvoz iz Zone  je potpuno slobodan, nema  kontingenata,  uvozne i izvozne dozvole i  drugih ograničenja na međunarodnu trgovinu.  Roba koja se uvozi u Zonu za lokalno tržište podleže standardnim zakonskim odredbama za uvoz, ali ako je sadržaj robe minumum 50% domaći, takva roba smatraće se domaćom. Roba iz Zone se privremeno može premestiti  na druge delove domaće teritorije radi prerade, dorade, popravke, kontrole kvaliteta, marketinga itd. što daje veliku priliku za uspostavljanje saradnje sa lokalnom industrijom