U Elemiru obeležena godišnjica smrti generala Kiš Ernea i dan sećanja na revoluciju 1848-49.

U više mesta u Vojvodini juče je obeležen 6. oktobar, spomen-dan mađarske revolucije iz 1848. i 1849. godine, a centralna svečanost održana je u Elemiru, u crkvi Svetog Agustina, gde je sahranjen general Kiš Erne. 

Na ovaj dan mađarska nacija odaje posebnu počast trinaestorici generala mađarske revolucionarne vojske, koji su pogubljeni u Aradu po nalogu habsburških vlasti, nakon što je revolucija ugušena. 

U Vojvodini se posebno odaje počast generalima koji su poreklom iz ovog kraja. 

 

 

Kiš Erne, potomak jermenske vlastelinske porodice Kiš, rođen je 14. juna 1779. godine u Elemiru. Nakon gušenja pobune 1848. godine, pogubljen je u zarobljeništvu u Aradu, 6. oktobra 1849. godine. Prvobitno je sahranjen u Katarinfeldu (današnji Ravni Topolovac), da bi posle 23 godine njegovi zemni ostaci bili preneti u Elemir i sahranjeni u porodičnoj kripti u katoličkoj crkvi.

Obeležavanju 164. godišnjice njegovog pogubljenja, juče su u Elemiru prisustvovali i visoki zvaničnici ambasade Republike Mađarske u Srbiji i konzulata u Subotici, kao i predstavnici mađarske nacionalne zajednice, mađarskih političkih partija u Srbiji i lokalne uprave Grada Zrenjanina. Između ostalih, svečanoj misi i polaganju venaca prisustvovali su i Tamaš Korhec, predsednik Nacionalnog Saveta Mađara i Zoltan Varga Hasonič vršilac dužnosti ambasadora Mađarske u Beogradu.

Misu je vodio zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, a prisutnima se obratio reformatorski sveštenik Nandor Kiš i predstavnik evangelističke crkve Gabor Dolinski. Na tablu na ulazu u crkvu cveće u ime organizatora položila je Aranka Molnar, a o istorijskom aspektu događaja govorio je Zoltan Varga Hasonič.

 

 

Tamaš Korhec je istakao, da prisećanje na prošlost ima smisla samo ako se prepoznaju  poruke događaja iz prošlosti upućene današnjici. 

Kako je rekao vojvođanski Mađari nikada nisu bili bliži ostvarivanji vekovne težnje da na ovim teritorijama žive kao nacionalna zajednica, koja upravlja relevantnim stvarima, koja se tiču nje, kao što je školstvo, kulturne institucije, a  istovremeno , kako je rekoa, na hiljade Mađara napuštaju svoja ognjišta, među njima i oni, koja su imali radna mesta,. Korhec je rekao da je ipak važno da ovde, u svojoj hiljadugodišnjoj domovini grade svoju budućnot.     

U ime Grada Zrenjanina, venac na spomen-kosturnicu Kiš Ernea u kripti crkve Svetog Agustina položili su članovi Gradskog veća Dušan Radišić, Ivica Bandu i Siniša Pandurov.