Ambasadorka Indije u poseti Zrenjaninu

U Kulturnom centru Zrenjanina otvorena je izložba “Digitalne reprodukcije umetničkih dela Rabindranta Tagore”. Povodom 150 godina od rođenja nobelovca – pesnika, esejiste, romanopisca, dramaturga. muzičara, filozofa, prosvetitelja, vizionara, društvenog aktiviste i slikara Ambasada Republike Indije u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Zrenjanina izložila je odabranu postavku ovog značajnog mislioca, humaniste i stvaraoca.

 

 

Tim povodom Zrenjanin je posetila ambasadorka Indije u Beogradu Nerinder Čohan za koju je, pred otvaranje izlobe, u Plavom salonu organizovan prijem.

- Ovde sam da otvorim izložbu koja je posvećena prvom nobelovcu za književnost iz Azije, piscu Tagori, koji je , što je interesantno, i sam posetio Srbiju i uvek govorio da čuvate svoje nasleđe i svoju tradiciju i svoje običaje, a s druge strane, razgovarala sam sa zamenikom gradonačelnka i njegovim saradnicima o mogućnostima za privrednu i dalju kulturnu saradnju u raznim oblastima - kazala je Čohan nakon prijema.

 

 

Zamenik gradonačelnika Saša Santovac izrazio je zadovoljstvo posetom ambasadorke i istakao da je ovo nbila prilika da se vodi razgovor i o kulturnoj saradnji započetoj između Ambasade Indije i Kulturnog centra u našem gradu i da je konstatovano da bi u narednom periodu trebalo intenzivirati i poboljšati saradnju. 

- Veoma je važno i to što smo razgovarali i o daljim aktivnostima koje za cilj, osim kulturne, imaju i privrednu saradnju. Indijske firme već posluju u Srbiji, ali ono što je nama drago jeste što postoji interesovanje za novim ulaganjima i danas je postignut dogovor da od iduće nedelje intenziviramo tu saradnju u smislu predstavljanja onoga što Zrenjanin nudi i na osnovu toga razvijamo privrednu saradnju - rekao je Santovac i naglasio da je prihvaćen i poziv na sajmovima koje organizuje Indija, a ambasadorka Indije prihvatila je poziv za kulturno umetničke grupe da dođu i predstave se u našem gradu.

 

  

 

- Zahvalio bih ovom prilikom ambasdorki da osim što je je došla u naš grad i na lepom mišljenju o našem gradu i o tome da smatra da je grad Zrenjanin razvoja, što i jeste naša želja, i posebno pozitivno mišljenje o Vladi Srbije i prijateljskim odnosima između Vlada dveju zemalja. Zaista nam je drago kada čujemo da naša zemlja ima tako dobru saradnju i što predstavnici stranih ambasada imaju pozizivno mišljenje o nama - dodao je Santovac.

Direktor Kulturnog centra Goran Marinković je takođe izrazio zadovoljstvo što je ambasadorka prihvatila poziv i došla na otvaranje izložbe.

 

 

- Ovo je saradnja koju Kulturni centar neguje godinama unazad a ovo je prilika da ta saradnja bude unapređena. Večeras je dogovoreno da jedan vikend tokom ove godine odvojimo za predstavljanje indijske kulture i tradicije u Kulurnom centru, tako da će Zrenajninci biti u prilici da se upoznaju sa knjigom, muzikom i ostalo što Indija ima - rekao je Marinković.

Prijemu su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Duško Radišić, kao i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev.