Najmasovnije plivanje za Časni krst do sada - dva pobednika u Zrenjaninu

Dvadeset četiri plivača nadmetala su se danas u bogojavljenskom plivanju za Časni krst, u jezeru u centru Zrenjanina. Najmasovnijem odzivu učesnika u ovoj manifestaciji do sada pogodovali su povoljni vremenski uslovi za ovo doba godine, ali i napori organizatora da čitav događaj učine što zanimljivijim i što više ga približe duhu tradicionalnih hrišćanskih vrednosti. Po prvi put proglašena su dva pobednika – srednjoškolac Bojan Milićević i menadžer osiguranja Vladimir Filipaš, obojica iz Zrenjanina. Bojan je prvi doplivao do talpe s Časnim krstom, ali je Vladimir prvi prihvatio krst spušten u vodu, pa su organizatori doneli odluku da oba plivača ravnopravno podele počasti i nagradu, namenjenu pobedniku.  
 
 
Učesnike manifestacije i brojne posmatrače pored jezera pozdravio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
- Danas smo na ovom mestu po sedmi put nakon obnavljanja ove lepe tradicije, 2009. godine, da odamo priznanje ovim hrabrim momcima i pružimo im duhovnu i svaku drugu podršku. Neka im ova bogojavljenska voda donese blagostanje i sreću, a svima nama dobru i uspešnu godinu – poručio je gradonačelnik Janjić. 
 
 
U trci za Časni krst nastupili su Petar Radulović, Dragan Ignjatov, Daniel Bugar, Jovan Kukolj, Jozef Tapai, Vladimir Filipaš, Branislav Popov, Dušan Ludoški, Bojan Milićević, Nikola Đorđević, Rajko Kurtešan, Darko Rađenkov, Nikola Segedinski, Marko Pušić, Bogdan Mihajlov, Ivan Petrović, Miroslav Mihajlov, Boris Knežević, Vladimir Petković, Stefan Radić, Vladimir Arsenov, Dušan Stanaćev, Marko i Lazar Ulemek.
 
Organizatori današnjeg plivanju za Časni krst su Srpska pravoslavna crkva - hram Svetog arhangela Mihaila ("Ruska crkva"), Udruženje građana "Ravnopravnost", Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanin, a pomoć u organizaciji pružili su i Opšta bolnica "Sveti Jovan", Dom zdravlja "Dr Boško Vrebalov", preduzeće "Proelektro", Ribarsko gazdinstvo "Ečka", Ronilački klub "Skuba X" i javna komunalna preduzeća "Vodovod i kanalizacija" i "Čistoća i zelenilo". 
 
   
 
Nakon plivanja održana je i konferencija za novinare, na kojoj je razjašnjen prvobitni nesporazum oko pobednika i saopšteno da su pobednici i Milićević i Filipaš. Prisutne je, ispred Organizacionog odbora, pozdravio zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev, a konferenciji su, osim pobednika, prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, sveštenik Veselin Vlaški i direktor zrenjaninskog preduzeća "Persu", Dragomir Bjeloglav, kum  manifestacije ove godine. On je i darodavac zlatnog krsta, namenjenog pobedniku, i rado je prihvatio da identičan poklon daruje obojici najboljih.  
 
Otac Veselin Vlaški, starešina hrama Svetog arhangela Mihaila, podsetio je da su plivači preplivali stazu od 33 metra, koja simbolizuje godine Isusa Hrista koje je imao kada je, uoči Bogojavljenja, kršten u reci Jordan.
- S pravom mogu da kažem da su dva takmičara stigla prva, što smo odlučili svi zajedno, ali su pobednici svi koji su danas ušli u vodu i svi zaslužuju da ih Gospod blagoslovi i da ih čuva – rekao je Vlaški. 
 
   
 
Oba pobednika su po prvi put plivala za Časni krst, a osamnaestogodišnji zrenjaninski gimnazijalac Bojan Milićević rekao je da mu je drago zbog učešća u plivanju i što je odlučeno da su obojica pobednici, mada, kako kaže, to i nije bilo potrebno, jer je svima, prevashodno, želja bila da se oprobaju i steknu novo iskustvo. 
- Drago mi je što se, na ovaj način, čuva srpska tradicija plivanja za krst i što se toliko takmičara danas ovde našlo. Svi smo mi pobednici, jer smo izdržali tuh 33 metra u hladnoj vodi. Ona je, međutim, na Bogojavljenje osvećena i ništa nam se ne može desiti – istakao je on i dodao da mu je u dobrom plivanju sigurno pomoglo to što šest godina trenira vaterpolo. 
 
- Prijavio sam se spontano, bila je to neka moja želja i to sam sam odlučio. Nisam očekivao pobedu, niti sam zbog toga plivao, već sam želeo da steknem jedno novo iskustvo – istakao je 42-godišnji menadžer agencije osiguranja Vladimir Filipaš i pozvao i ostale sugrađane da se oprobaju naredne godine.
 
Pre plivanja, u hramu Svetog arhangela Mihaila održana je sveta liturgija, nakon koje je osvećena voda iz jezera. Svi učesnici manifestacije formirali su potom litiju i zajedno iz crkve otišli do gradskog jezera.