Obeležena školska slava Sveti Sava

Povodom obeležavanja školske slave - Svetog Save, danas je u gotovo svim školama i vrtićima na području Grada Zrenjanina organizovan prigodan program i osveštavan slavski kolač.

 

 

Tim povodom zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetio je najpre OSŠ "9. maj", a zatim i školu "2. oktobar" gde je bio i ovogodišnji kum slave.
- Veliko je zadovoljstvo i čast danas biti ovde, u školi "9. maj", ali moram reći da se Grad Zrenjanin ne seti ove škole samo na današnji dan, već aktivno učestvuje u niz akcija koje smo realizovali u proteklom periodu, od Dnevnog centra "Naša priča" koji je naša priča, tek započeta, a koja će se u narednom periodu mnogo više razvijati, jer, ona je ovoj deci potrebna. Bio im je neophodan takav jedan prostor u kojem bi ona mogla da iskažu svoje potrebe i gde može sa njima da se radi pojedinačno i dalje da napreduju. To je ono u čemu je Grad u proteklom periodu učestvovao, ali, moram reći da je bilo i drugih aktivnosti, sportskih, kulturnih, a u kojima su učesnici bila i deca iz ove škole - rekao je Santovac napominjući da je Grad tu da pomogne deci koja za to imaju potrebu.

  

 

- Ove godine krenućemo i u rekonstrukciju ove škole i to će omogućiti još bolje uslove za rad deci i njihovim nastavnicima - dodao je zamenik gradonačelnika.

Direktorica škole Snežana Oluški kaže da se u ovoj školi svake godine, sa posebnom radošću proslavlja Dan Svetog Save, uz prisustvo sadašnjih i bivših đaka i brojnih gostiju, prijatelja i dobrotvora.

 

 

- Ove godine kum slave je Živanko Radovančev, direktor "Mlekoprodukta", ali, budući da je on sprečen, zameniće ga njegov zamenik Đuro Jarić, a slavu će preuzeti Steva Kočalka, naš veliki prijatelj i dobrotvor - kazala je ona i istakla posebno zadovoljstvo jer je jedna od učenica, maturantkinja Valentina Manojlov, dobitnica prestižne državne nagrade koju dodeljuje ministar prosvete i nauke. 

 

 

- Danas ću imati čast da zajedno sa Valentinom budem gost predsedniku države i premijeru i što ćemo prisustvovati svečanom uručenju Svetosavske nagrade za učenika koji je osvojila zahvaljujući odličnom uspehu i vladanju, ona je odlučna sportistkinja, osvajač trećeg mesta u Belgiji na specijalnoj olimpijadi - rekla je Snežana Oluški.
Slavski kolač u ovoj školi rezao je sveštenik Veselin Vlaškalin.

 

 

Prisustvujući proslavi školske slave u Osnovnoj školi "2 oktobar" i čestitajući slavu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, zamenik gradonačelnika je kao kum slave, zajedno sa direktoricom Natašom Živojin, uručio i nagrade najuspešnijim učenicima te škole. Slavski kolač rezao je otac Slobodan Čestić. 

 

 

- Biti kum školske slave velika je čast, kako za mene, tako i za moju porodicu, posebno kada uzmemo u obzir značaj Svetog Save za naš narod. Ne smemo dozvoliti da se setimo škola samo kada obeležavamo važne datume, već uvek. Na tome treba raditi kako bismo stvorili uslove u kojima bi deca imala normalne uslove obrazovanja. Deca ovog grada su budućnost ovog grada, a ja često volim da kažem da je moja želja da se i u Zrenjaninu deca rađaju, školuju, završavaju fakultete u našem gradu, ali i dobiju posao, ostanu ovde i da na sledećem popisu stanovništva imamo više dece - rekao je Santovac.

 

 

Povodom obeležavanja školske slave članovi Gradskog veća prisustvovali u obeležavanju u sledećim školama: Dubravka Bulovan Bengin (OŠ "Đura Jakšić" i OŠ "Petar Petrović Njegoš"), Nenad Gavranić (OŠ "Branko Radičević" Čenta), Dušan Radišić (ETGŠ "Nikola Tesla" i vrtić "Sunčica"), Dragomir Radovanac (OŠ "Sveti Sava" Stajićevo). Pomoćnik predsednika Skupštine grada Slavko Šućurović tim povodom posetio je Zrenjaninsku gimnaziju i Medicinsku školu.