Plivanje za časni krst 19. januara

Tradicionalna manifestacija "Plivanje za časni krst", sedma po redu, biće održana u ponedeljak 19. januara, na Bogojavljenje, u 12 časova na jezeru u centru Zrenjanina, najavio je danas zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev.

- Prijavljenih već ima dovoljno, njih desetak, a očekujemo da će se do samog događaja prijaviti još takmičara. Grad Zrenjanin je ove godine pripremio sve, kada je reč o samoj organizaciji, i što se tiče bezbednosti samog događaja, lekarskog pregleda, tako i nagrada. Kum manifestacije ove godine je Dragomir Bjeloglav, direktor zrenjaninskog preduzeća Persu - rekao je Stanisavljev i još jednom pozvao hrabre Zrenjinince da se prijave i na taj način ispoštuju tradiciju srpskog naroda.

 

 

Govoreći o ovom tradicionalnom hrišćanskom običaju govorio je starešina svetoarhangelskog hrama (Ruske crkve) Veselin Vlaški. Kako je naveo, trci će prethoditi sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetog arhangela Mihaila i osvećivanje bogojavljenske vodice.

- Smisao i centar manifestacije plivanja jeste sveta liturgija i osvećenje vodice i ulazak u vodu momaka koji će plivati taj dan. Tog dana su sve vode osvećene i svi bi trebalo bar malo da se pokvasimo i primimo blagoslov božiji na sebe. Sveta liturgija počeće u 9.30 časova, a osvećenje vode je u vremenu između 10.30 i 11.00 časova, nakon čega će biti formirana litija i svi zajedno iz crkve ćemo doći do gradskog jezera - rekao je on.

Direktor Doma zdravlja "dr Boško Vrebalov" Miodrag Subić kazao je da će ekipe hitne pomoći biti prisutne, ali je istakao očekivanje da će "Plivanje za časni krst" proteći bez problema.

Ispred organizacionog odbora govorio je Vladimir Petrović koji je pozvao Zrenjanince, kako učesnike - plivače, tako i građane da se odazovu u što većem broju.

Janko Tuškan je ispred ronilačkok kluba "Skuba iks" rekao da će manifestaciji doprinos dati i ronioci koji će ispitati jezero kako bi ono bilo bezbedno za plivače. 

Aleksandar Stojanović je ispred "Ravnopravnosti" podsetio na podatak da je to udruženje  bilo organizator prve manifestacije i zahvalio SPC što već sedam godina unazad podržava "Plivanje za časni krst".

Direktor Kulturnog centra Goran Marinković je istakao da se svi zainteresovani za učešće mogu prijaviti u toj instituciji.

"Trka za časni krst""je u Zrenjaninu prvi put održana još u drugoj polovini devetnaestog veka, ali je od 1942. godine pa sve do 2009. godine nije bilo.

Organizatori ove manifestacije su Srpska pravoslavna crkva - hram Svetog arhangela Mihaila ("Ruska crkva"), Pokret "Ravnopravnost", Kulturni centar Zrenjanina i Grad Zrenjanina.