Potpisana Povelja o saradnji u oblasti socijalnog partnerstva

U Gradskoj kući u Zrenjaninu danas je potpisana Povelja o saradnji između Kancelarije saveta za zapošljavanje Grada Zrenjanina i deset institucija, organizacija, asocijacija ili udruženja, u oblasti unapređivanja i afirmacije socijalnog partnerstva, podsticanja zapošljavanja i smanjivanja stope nezaposlenih.
 
 
Potpisnici Povelje obavezali su se da će:
 - Unapređivati i afirmisati socijalno parnerstvo u cilju uključivanja svih  relevantnih   faktora   koji mogu doprineti poboljšanju date situacije u oblasti zapošljavanja - korisnike, stručnjake, donosioce odluka, predstavnike civilnog društva, javni i privatni sektor.
 - Raditi zajedno na lokalnom/regionalnom nivou u korist svih građana, promovišući  socijalnu pravdu, radeći na smanjenju nejednakosti i poštovanju ljudskog dostojanstva, sa željom da osiguramo bolji pristup svim slobodnim radnim mestima pod jednakim uslovima.
 - Razvijati znanja, veštine i stručne sposobnosti kroz razmenu iskustava, zajedničke akcije, istraživanja i bolji protok i razmenu informacija i znanja.
 - Utvrđivati prioritete u oblasti zapošljavanja i donositi odluke zasnovane na pouzdanim informacijama, oslanjajući se na otvorene i jasne komunikacije, saradnju i učestvovanje svih   zainteresovanih strana.
 - Pružati podršku inicijativama i projektima kojima se može učestvovati na konkursima za korišćenje fondova EU namenjenih za podsticanje zapošljavanja i smanjivanje stope nezaposlenosti.
 
   
 
Kako je navela Dragana Erski Tamburić, koordinatorka Kancelarije saveta za zapošljavanje, suština potpisivanja Povelje je da se samo zajedničkim radom i uključenosti svih koji predstavljaju socijalne partnere može doprineti kvalitetnom kreiranju slobodnih radnih mesta i povećanom zapošljavanju naših nezaposlenih sugrađana.
- U okviru Kancelarije, svi socijalni partneri uživaju potpunu jednakost i samostalni su da iniciraju ideje i predlažu određene mere za njihovo sprovođenje. Pred nama je sada odgovoran zadatak da se svako od nas posveti radu i učestvovanju na konkretnim aktivnostima, kako bi što pre ustanovili prioritete i prema njima preduzeli određene poteze – rekla je Erski Tamburić.
 
Jedan od potpisnika Povelje je i Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Zrenjanin, čija direktorka Tatjana Mijatović ističe da je taj dokument zasnovan na Nacionalnoj strategiji za zapošljavanje za period 2011-2020. godine.
- Samim tim, on prihvata osnovna načela same Strategije i ono na čemu i Povelja i Nacionalna strategija insistiraju jeste smanjenje dualnosti na tržištu rada, odnosno jednaki uslovi za sve tražioce zaposlenja, zatim uključivanje svih socijalnih partnera na rešavanju problema nezaposlenosti, kao i uticaj na radna lica da prihvate radne migracije. Mi se bavimo posredovanjem u zapošljavanju regionalnog tipa i ono što se primećuje jeste da se mladi ljudi teško odlučuju na promenu sredine – kazala je ona.   
 
   
 
Povelju su potpisali Kancelarija saveta za zapošljavanje (potpisnik Dragana Erski Tamburić), Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Zrenjanin (Tatjana Mijatović), Zrenjaninski poslovni krug ZREPOK (Dragan Vidaković), Regionalna privredna komora Zrenjanin (Biljana Vlatković), Unija poslodavaca Srbije-poslodavci Zrenjanina (Goran Nešić), Opšte udruženje preduzetnika Zrenjanin (Miroslav Đurić), IP Media 023 (Maja Pandurov), Društvo računovođa i revizora Zrenjanin (Dušanka Buzadžija), Kancelarija za mlade Zrenjanin (Miodrag Laništanin), Udruženje građana "Zona pozitivnih promena" Zrenjanin (Dragana Mihaljević) i Zrenjaninska gimnazija (Milan Radaković).