Predstavljeni novi konkursi Razvojnog fonda Vojvodine

Predstavnici Razvojnog fonda Vojvodine, na čelu s direktorom Goranom Savićem, danas su u Gradskoj kući u Zrenjaninu najavili nove konkurse i kreditne linije za pravna lica i preduzetnike, za registrovana poljoprivredna gazdinstva i za lokalne samouprave. Ispred  Grada Zrenjanina prisutnima se obratila pomoćnica gradonačelnika Željka Milošević.
“Lokalna samouprava predstavlja jedan od glavnih “linkova” između poljoprivrednih proizvođača i viših nivoa, poput Pokrajine i Republike. Veoma je važno da lokalna samouprava učestvuje u edukaciji, kako poljoprivrednika, tako i privrednih subjekata, s ciljem upoznavanja sa kreditnim linijama u različitim fondovima, kako bi na taj način dugoročno planirali svoje poslovanje. Uz podršku Grada Zrenjanina i gradonačelnika, ova saradnja će biti nastavljena, a sve u cilju daljeg razvoja i jačanja, kako privrednih subjekata, tako i poljoprivrednih proizvođača”, istakla je Željka Milošević.
 

Raspisani su novi konkursi Razvojnog fonda AP Vojvodine, i usvojeni su novi konkursi za pravna lica i preduzetnike, za registrovana poljoprivredna gazdinstva i za lokalne samouprave. Kako navode u Razvojnom fondu Vojvodine, nove kreditne linije su znatno povoljnije u odnosu na prethodni period. Procedura je pojednostavljena, a sredstva obezbeđenja značajno smanjena.
 
 
Direktor Razvojnog fonda Goran Savić izjavio je da je u toku 2017. godine kroz konkurse opredeljeno 2,5 milijarde dinara, odnosno približno 20 miliona evra.
“Sredstva obezbeđenja smo znatno prilagodili trenutnoj situaciji na tržištu, pa će privrednicima i poljoprivrednicima biti u velikoj meri olakšano njihovo korišćenje. Kada je reč o grejs periodu koji pružamo našim klijentima, moram da napomenem da su to trenutno najduži rokovi koji se mogu naći u ponudi kreditnih linija. Za investicione projekte opredeljen je period mirovanja otplate do 24 meseca, a za obrtna sredstva do 6 meseci”, kazao je on. 
 
 
Edukacija u Baroknoj sali Gradske kuće izazvala je veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača, ali i predstavnika malih i srednjih preduzeća. Oni su ovom prilikom izrazili zadovoljstvo zbog mogućnosti da se upoznaju sa novim kreditnim linijama, ali i mogućnostima kako da osiguraju sopstvenu proizvodnju.
 

Ovom prilikom svoj program za tekuću godinu predstavila je i kompanija “Dunav osiguranje”, koji se pre svega tiče osiguranja useva. Goran Mačkić, direktor direkcije za prodaju neživotnih osiguranja u kompaniji “Dunav Osiguranje” ovom prilikom je rekao:
 
 
“Današnji skup u saradnji sa lokalnom samoupravom predstavlja edukaciju o značaju osiguravanja poljoprivredne proizvodnje, obzirom na sveobuhvatan značaj agrara u bruto društvenom proizvodu Republike Srbije, na ovakav način, putem direktnih kontakta sa poljoprivrednicima ukazuje se na potrebe osiguranja. Reč je o proizvodnji pod vedrim nebom, i neophodno je zaštititi je od faktora koji mogu smanjiti ukupan prinos, ili ga pak uništiti”, naglasio je Mačkić.
 
Svi konkursi, danas predstavljeni u Zrenjaninu, otvoreni su tokom cele godine.