O sprečavanju nasilja nad ženama i u porodici

Redovna sednica Radne grupe za multisektorsku saradnju u oblasti sprečavanja i prevencije nasilja nad ženama i u porodici, Grada Zrenjanina održana je danas u Gradskoj kući Zrenjanin, sali Gradskog veća.

Koordinatorka grupe Ljiljana Lazarević kazala je da su teme kojima se ovog puta Radna grupa bavila primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje od 1. juna ove godine, a koji se odnosi na strožije kriterijume u odnosu na nasilnike, kao i na povećanu zaštitu žrtava nasilja.

 

 

Takođe, bilo je reči i o prevenciji i sprečavanju rizika digitalnog nasilja i izloženosti mladih zloupotrebi društvenih mreža, a koje je predočio Miroslav Brnjoš, kao i o značaju uloge medija u cilju dekonstrukcije rodnih stereotipa, kao važna podrška u realizaciji prioritetnih zadataka u ovoj oblasti, a o čemu je govorila članica Radne grupe Ljuba Travica.

Mladen Vujin, javni tužilac u Osnovnom sudu u Zrenjaninu rekao je da su policijski službenici, zamenici javnog tužioca i sudije prošle obuku koju je sprovela Pravosudna akademija i Kriminalističko - policijska akademija, što je bio i preduslov za početak primene Zakona.

- zaključno sa današnjim danom Zakon je u dobroj meri zaživeo i rezultati se ogledaju u tome što je Osnovno tužilaštvo u Zrenjaninu, postupajući po tome, u prvih 16 dana predložilo Osnovnom sudu 21 hitnu meru, odnosno produženje 21 hitne mere, i podnelo 8 tužbi radi izricanja mera zaštite od nasilja u porodici. Sve to govori da se ovaj Zakon zaista primenjuje, jer, ove cifre o tome dovoljno govore. Dakle, za 16 dana mi već imamo 21 produženu meru, Zakon daje rezultate - rekao je Vujin napominjući da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici dobro rešenje jer u dobroj meri pokriva onaj broj slučajeva gde je realno postojala opasnost po žrtvu, ali nije bio za predlaganje pritvora prema učiniocu.

 

 

- Uz pomoć ovog Zakona, za sve one situacije gde postoji nasilje u porodici, odnosno gde postoji neposredna opasnost, Zakon nam omogućava da prema mogućem učiniocu, odnosno, budućem osumnjičenom licu primenimo hitne mere. Te hitne mere se ogledaju u izricanju mere zabrane kontakta i približavanja oštećenom licu, odnosno hitne mere u vidu udaljenja iz stana. Ono što je dobro, a što se pkazalo i u praksi za lica koja prekrše hitne mere po skraćenom postupku sprovodi se prekršajni postupak, a do sada smo imali dva slučaja gde su lica kojima su izrečene hitne mere prekršili iste i prvo lice je u prekršajnom postupku osuđeno na 10 dana zatvora, dok je drugo lice osuđeno na 15 dana zatvora. Ono što je dobro jeste da Zakon predviđa izvršenje kazne zatvora i pre pravosnažnosti presuda donesenih od strane Prekršajnog suda - rekao je Vujin.

On je rekao da je Zakon počeo da se primenjuje, a da su rezultati i više nego dobri.

- Posmatrajući sve organe, Policijsku upravu, Centar za socijalni rad , Osnovni i Prekršajni sud , kao i Osnovno tužilaštvo, mislim da su svi organi pokazali da to čine na najkvalitetniji način i da će, kada se bude radila šira analiza na teritoriji Srbije, Zrenjanin i daljke prednjačiti po kvalitetu postupanja i sam eprimene Zakona - rekao je još Vujin.

 

 

Ljuba Travica je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa medijima i njihovu važnu ulogu. 

- Mediji su uglavnom pratili naš rad, a potrebno je uspostaviti još bolju saradnju. U svetlu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i njegovoj primeni ne sumnjam da će svoj posao korektno i po zakonu raditi svi, a u tome pomagati i nevladin sektor, ali to nije dovoljno. Ono što mgu da urade mediji i što istinski očekujem da urade jeste da nam pomognu u razbijanju stereotipa, odnosno menjanju stava javnosti na ove osetljive teme. Upravo tu je veliki posao koji čeka sve nas zajedno - kazala je ona napominjući da mediji svojim tabloidnim izveštavanjem ne doprinose rešavanju problema koji su prisutni u društvu i da je potrebno da se novinari profesionalnije bave ovim temama.