Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi - priznanja za najhumanije Zrenjanince

Rezolucijom Svetske zdravstvene organizacije iz 2005. godine, 14. jun obeležava se kao Svetski dan davalaca krvi, posvećen je dobrovoljnom davanju krvi, njegovom značaju i popularizaciji. Obeležava se u znak sećanja na datum rođenja austrijskog biologa i lekara Karla Landštajnera (1868-1943), zaslužnog za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. godine dobio Nobelovu nagradu.
 
 
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanezburgu, Južnoafričkoj Republici, a naredne godine skuština Svetske zdravstvene organizacije preporučila je zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca. 
 
 
Organizacija Crvenog krsta u Zrenjaninu tradicionalno obeležava 14. jun, odavajući priznanje ljudima koji su spremni da daju deo sebe da bi spasli druge. Danas je u toj organizaciji održana svečanost na kojoj su uručena priznanja najzaslužnijim davaocima i nagrađenima na likovno-literarnom konkursu “Krv život znači”, a u ime Grada Zrenjanina prisustvovali su pomoćnici gradonačelnika Željka Milošević i Duško Radišić.  
 
 
Sekretar Crvenog krsta Aleksandra Tanasijević rekla je da se Zrenjanin danas pridružuje gradovima širom sveta i u Republici Srbiji koji obeležavaju 14. jun, Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. 
“Počev od 2004. godine Crveni krst Zrenjanin, zajedno sa Gradom Zrenjaninom, domaćin je svečanosti kao što je današnja, s ciljem da se zahvalimo svim dobrovoljnim davaocima krvi na svemu što čine, za to što svakoga dana, i bukvalno, spašavaju živote drugih ljudi”, napomenula je Tanasijević i dodala da je izuzetno važno motivisati mlade naraštaje, učenike škola, da od detinjstva čuju za dobrovoljno davalaštvo krvi, na taj način im podići svest i motivisati da jednog dana sami postanu dobrovoljni davaoci krvi.
 
Ona je istakla i izuzetno dobru saradnju i partnerstvo s Odeljenjem za transfuziju krvi zrenjaninske Opšte bolnice “Đorđe Joanović”, zahvaljujući kojoj u svakom trenutku “krv čeka pacijente, a ne obrnuto”.
 
 
Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić i sam je dobrovoljni davalac krvi i tokom današnje svečanosti posebno je naglasio da je Zrenjanin grad humanih ljudi, uvek spremnih da daju deo sebe kako bi pomogli drugima.
“Današnji dan je prilika da se zahvalimo svim humanim Zrenjanincima kojih ima zaista mnogo, ali i prilika da pozovemo sve naše sugrađane da na ovaj način daju svoj doprinos zdravlju onih ljudi kojima je krv neophodna, ali i da provere sopstveno zdravlje. Zahvalio bih se danas i Crvenom krstu, za mnogobrojne aktivnosti koje sprovodimo zajedno, a mi koji radimo u Gradskoj kući uvek izlazimo u susret kada je to potrebno, organizujemo akcije davanja krvi i odazivamo se na pozive da u tome i lično učestvujemo”, rekao je Radišić. 
 
 
On je svečano uručio priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su do sada krv dali 100 i 75 puta, a to su Živa Češljarov, Rade Medić, Dragan Isakov, Rudolf Kele i Tibor Dreškai. Priznanja su uručena i davaocima koji su krv dali 50, 35, 20, 10 i 5 puta, a priznanje “Široko srce” ovoga puta su zaslužili Medicinska škola Zrenjanin, Tehnički fakultet “Mihajlo Pupin”, Kompanija “Gomeks” doo, naseljeno mesto Melenci i Karate klub “Zrenjanin”.
 
 
Nagrađeni su i najuspešniji učenici osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada, koji su učestvovali na likovno-literarnom konkursu “Krv život znači”, a njihovi radovi izloženi su danas u svečanoj sali organizacije Crvenog krsta. 
 
 
Svečanosti je prisustvovao i višestruki davalac krvi Svetozar Stojanović. Kako kaže, krv je počeo dobrovoljno da daje tokom služenja vojnog roka, a kasnije je nastavio redovno da daje krv.
“Lepo je i treba drugome pomoći. Višestruki sam davalac i preporučio bih svakome ko može, ko je zdrav, da da krv, tako pomogne drugima, ali i sebi. Za sam organizam je bolje kada se redovno daje krv”, ističe ovaj naš sugrađanin.