Šveđani predstavili mogućnost saradnje sa Zrenjaninom

Sa ciljem sagledavanja mogućnosti saradnje i investiranja, juče su predstavnici lokalne samouprave u Zrenjaninu održali radni sastanak sa predstavnicima švedskih kompanija iz oblasti upravljanja otpadom, otpadnim vodama i pijaćim vodama.
 
 
Sastanku je prisustvovao i državni sekretar iz Ministarstva za zaštitu životne sredine Branislav Blažić, koji je ovom prilikom istakao da Srbija hrabro i odgovorno kreće u rešavanje problema zagađenosti životne sredine, i dodao da smo spremni da ispunimo sve naše obaveze koje se tiču zaštite životne sredine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
 
"Zrenjanin ima dva ključna problema, jedan se tiče deponije i otpada, zajednički ćemo se uključiti u njegovo rešavanje, a Zrenjanin će biti centar za reciklažu i separaciju otpada. Drugi problem su otpadne vode, a firme iz Švedske znanjem i tehnologijama mogu pomoći da se problemi reše", rekao je Blažin.
 
 
Obraćajući se prisutnima zamenik gradonačelnika Saša Santovac istakao je značaj podrške ministarstva, ukazao da je veliki problem finansiranje, ali da je kroz javno-privatno partnerstvo moguće rešiti problem otpadnih voda.
 
"Zahvaljujem se švedskim kompanijama koje su nam prezentovale mogućnosti za saradnju, kao i gospodinu Blažinu koji nam je još jednom preneo podršku ministarstva. Naša želja je da projekte iz oblasti zaštite životne sredine završimo. Prečistač otpadnih voda je naš najveći cilj, sa jasnom strategijom koja podrazumeva javno-privatno partnerstvo, i naravno čist Begej", naglasio je Santovac.
 
 
Radnom sastanku su prisustvovali Per Olaf Halberg ispred kompanije "Gastike Alternative" kao i Anders Sandval, menadžer za međunarodne odnose Asocijacije švedskih kompanija koje se bave tehnikama zaštite životne sredine.
Ovom prilikom oni su poručili da posećuju zemlje i gradove gde postoje osnovi za ostvarivanje saradnje, i rekli da među švedskim kompanijama postoje firme koje su specijalizovane za pitanja zaštite životne sredine, od problema pijaće vode i otpadnih voda, do onih koje se bave upravljanjem otpada.
 
 
Sastanku su prisustvovali pomoćnici gradonačelnika Dragan Ćapin i Duško Radišić, direktor Regionalne privredne komore Srednjebanatskog upravnog okruga Predrag Stankov, predsednik opštine Žitište Mitar Vučurević, predsednik opštine Sečanj Predrag Rađenović, kao i predstavnici opštine Novi Bečej.