Projekat “Pametna i održiva potrošnja energije“ - javni čas u Zrenjaninskoj gimnaziji, brojni dugoročni benefiti

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac posetili su danas Zrenjaninsku gimnaziju, u čijem je odeljenju drugog razreda održan prvi Javni čas na temu “Pametna i održiva potrošnja energije“. U pitanju je realizacija dela istoimenog projekta koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. 
 
 
 
Gradonačelnik je istakao da ako želimo da budemo grad budućnosti, jedan od koraka ka tom cilju jeste da budemo energetski održivi, ka čemu su usmerene i aktivnosti u okviru projekta “Pametna i održiva potrošnja energije“.
- Zahvalio bih se našem Regionalnom centru za društveno-ekonomski razvoj “Banat” za akcije koje realizuju, kojima ne samo što Zrenjanin činimo energetski održivijim, već utičemo i na svest mladih i na svest građana kako i na koji način u budućnosti treba trošiti energiju i štititi životnu sredinu. Posebno se ponosimo činjenicom što će prva energetska zgrada u Banatu biti podignuta upravo u našem gradu i to je nešto što je preduslov da u budućnosti budemo jedan od lidera u sistemu energetski održivih gradova - naveo je gradonačelnik Salapura. 
 
 
 
Gradonačelnik i zamenik uručili su učenicima prigodne poklone povodom učešća u projektu, koje su za njih pripremili Grad Zrenjanin i RCR “Banat”. 
 
Direktorka RCR “Banat” Irena Živković kaže da projekat “Pametna i održiva potrošnja energije“ (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), ima za cilj da Grad Zrenjanin postane energetski efikasniji i da građani podignu nivo znanja i svesti o značaju energetske efikasnosti. Najavila je održavanje javnih časova i u Ekonomsko trgovinskoj i Tehničkoj školi.
- Projekat podrazumeva niz značajnih aktivnosti za grad Zrenjanin, koji će dobiti prvu “pametnu zgradu”, odnosno uspostaviće se regionalni centar za energetsku efikasnost, izradiće se master plan održive energije za teritoriju Srednjobanatskog okruga, što otvara vrata za nove projekte u budućnosti, a u okviru pilot akcija, u tri zrenjaninske srednje škole postavljeni su instrumenti koji će meriti potrošnju energije, odnosno pokrete, ambijentalno osvetljenje, temperaturu, vlažnost vazduha, ugljendioksid, isparljiva organska jedinjenja, atmosferski pritisak, potrošnju električne i toplotne energije. Sve to preduslovi su da Zrenjanin bude jedan od energetski efikasnih gradova i primer za gradove u Srbiji - objašnjava Irena Živković
 
 
 
Direktor Zrenjaninske gimnazije Milan Radaković zahvalio se Gradu Zrenjaninu i RCR “Banat” što su uvrstili školu u projekat “Pametna i održiva potrošnja energije“.
- To je svakako u interesu grada, ali i u interesu naših učenika koja su stekla određena znanja i svih nas ovde, uključenih u pilot projekat, koji je izuzetno dobar i na neki način predstavlja budućnost - kazao je Radaković.
 
 
 
Vodeći partner na projektu “Pametna i održiva potrošnja energije“ je Grad Zrenjanin, partneri su: Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat, Grad Temišvar i Klaster održive energije Rumunije – ROSENC. Projekat traje do marta 2021. godine, a ukupna vrednost projekta iznosi 852.000 evra.
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5764/Gimnazija_092020_0.jpg