Пројекат “Паметна и одржива потрошња енергије“ - јавни час у Зрењанинској гимназији, бројни дугорочни бенефити

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура и заменик градоначелника Саша Сантовац посетили су данас Зрењанинску гимназију, у чијем је одељењу другог разреда одржан први Јавни час на тему “Паметна и одржива потрошња енергије“. У питању је реализација дела истоименог пројекта који се реализује у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Румунија – Србија. 
 
 
 
Градоначелник је истакао да ако желимо да будемо град будућности, један од корака ка том циљу јесте да будемо енергетски одрживи, ка чему су усмерене и активности у оквиру пројекта “Паметна и одржива потрошња енергије“.
- Захвалио бих се нашем Регионалном центру за друштвено-економски развој “Банат” за акције које реализују, којима не само што Зрењанин чинимо енергетски одрживијим, већ утичемо и на свест младих и на свест грађана како и на који начин у будућности треба трошити енергију и штитити животну средину. Посебно се поносимо чињеницом што ће прва енергетска зграда у Банату бити подигнута управо у нашем граду и то је нешто што је предуслов да у будућности будемо један од лидера у систему енергетски одрживих градова - навео је градоначелник Салапура. 
 
 
 
Градоначелник и заменик уручили су ученицима пригодне поклоне поводом учешћа у пројекту, које су за њих припремили Град Зрењанин и РЦР “Банат”. 
 
Директорка РЦР “Банат” Ирена Живковић каже да пројекат “Паметна и одржива потрошња енергије“ (eng. Smart And Sustainable Energy Consumption – SASEC), има за циљ да Град Зрењанин постане енергетски ефикаснији и да грађани подигну ниво знања и свести о значају енергетске ефикасности. Најавила је одржавање јавних часова и у Економско трговинској и Техничкој школи.
- Пројекат подразумева низ значајних активности за град Зрењанин, који ће добити прву “паметну зграду”, односно успоставиће се регионални центар за енергетску ефикасност, израдиће се мастер план одрживе енергије за територију Средњобанатског округа, што отвара врата за нове пројекте у будућности, а у оквиру пилот акција, у три зрењанинске средње школе постављени су инструменти који ће мерити потрошњу енергије, односно покрете, амбијентално осветљење, температуру, влажност ваздуха, угљендиоксид, испарљива органска једињења, атмосферски притисак, потрошњу електричне и топлотне енергије. Све то предуслови су да Зрењанин буде један од енергетски ефикасних градова и пример за градове у Србији - објашњава Ирена Живковић
 
 
 
Директор Зрењанинске гимназије Милан Радаковић захвалио се Граду Зрењанину и РЦР “Банат” што су уврстили школу у пројекат “Паметна и одржива потрошња енергије“.
- То је свакако у интересу града, али и у интересу наших ученика која су стекла одређена знања и свих нас овде, укључених у пилот пројекат, који је изузетно добар и на неки начин представља будућност - казао је Радаковић.
 
 
 
Водећи партнер на пројекту “Паметна и одржива потрошња енергије“ је Град Зрењанин, партнери су: Регионални центар за друштвено-економски развој – Банат, Град Темишвар и Кластер одрживе енергије Румуније – РОСЕНЦ. Пројекат траје до марта 2021. године, а укупна вредност пројекта износи 852.000 евра.
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5764/Gimnazija_092020_0.jpg