Potpisan ugovor - Kompanija “Metito" ulaže 30 miliona evra u prečistač otpadnih voda u našem gradu

Ugovor za razvoj i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda u Zrenjaninu potpisan je danas u Baroknoj sali Gradske kuće.
 
 
Ugovor su potpisali gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i Valid Madvar, potpredsednik kompanije “Metito” iz Ujedninjenih Arapskih Emirata, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislava Nedimovića i otpravnika poslova Ambasade Ujedinjenih Arapskih Emirata Ibrahima Ali Al Darmakija.
 
Pre svečanog potpisivanja, ugovora u kabinetu gradonačelnika održan je sastanak kome su prisustvovali i Mohamed Sakaja, zadužen za razvoj poslovnih projekata, Milan Stevanović, predstavnik “Metito Srbija”, kao i načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Čedomir Janjić.   
 

Gradonačelnik Salapura je nakon potpisivanja rekao da se lokalna administracija u Zrenjaninu, unazad poslednjih osam godina, snažno borila za svako novo radno mesto i za svakog novog investitora. 
- Trudili smo se da Zrenjanin ispromovišemo kao dobro mesto za investiranje i takva promocija i ambijent dobar za investicije formiran na lokalnom, ali i na nivou od strane Republike Srbije koja daje izuzetne podsticaje za ulaganje u Srbiji, doveli su do toga da mi sada možemo da pričamo o drugom. U pitanju je zaštita životne sredine. Mi, kao odgovorna lokalna samouprava, preuzeli smo odgovornost da se bavimo zaštitom životne sredine i danas je potpisan ovaj ugovor po kome ćemo za tridesetak meseci imati zdraviju i čistiju životnu sredinu, zdraviji i čistiji Begej, a samim tim i bolje mesto za život u našem gradu, što nam je svima cilj - kazao je gradonačelnik.
 
 
Napomenuo je da kompanija “Metito”, kao partner Grada i UAE kao partner Republike Srbije, jeste svakako garant da će takav proces uspeti i da će takva investicija uspeti.
- Direktna investicija je 30 miliona evra od čega 70 posto podrazumeva izgradnju samog postrojenja, biće zaposleno 40 ljudi, a ono što je bitno, jeste da ovakva investicija u zaštitu životne sredine podrazumeva i angažovanje domaće, lokalne građevinske operative, što je svakako još jedan dodatni značaj - ukazao je gradonačelnik Simo Salapura.   
 
Istakao je i da obaveze Grada Zrenjanina nisu finansijske prirode, već da one podrazumevaju zemljište koje je obezbeđeno i povezivanje gradske kanalizacije sa prečistačem otpadnih voda. 
 

Obraćajući se novinarima Valid Madvar izrazio je zadovoljstvo što ta kompanija realizuje ovako značajan projekat u saradnji sa Gradom Zrenjaninom i Republikom Srbijom. 
 
Rekao je i da je “Metito” kompanija koja donosi rešenje UAE u Srbiju.
- Reč je o dugoročnom projektu JPP i sa velikom radošću pristupamo realizaciji tog projekta koji ostvarujemo uz veliku podršku Grada Zrenjanina i Republike Srbije. Ovakvi projekti unapređuju životnu sredinu i cilj im je da učvrsti poziciju Republike Srbije kako u regionu, tako i u EU. Nadam se dugoj i lepoj saradnji tokom narednih dvadeset pet godina - rekao je Madvar i naglasio da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji, ali i Evropi u kojima “Metito” posluje.
- Srbija je odabrana kao vrlo intetresantno mesto za investiranje kao i zbog određenih pogodnosti koje pruža. Mislim da je ovo lep početak i da će otvoriti druga tržišta u Evropi, ali, za sada nam je ovaj projekat prioritet - dodao je Madvar.
 
 
Kazao je da će projekta doneti mnogo novih radnih mesta, ali i jači ekološki standard i sigurnije životno okruženje.   
 
Ministar Nedimović je podsetio da Republika Srbija ima propise kjoji su usvojeni pre nekoliko godina i koji ispunjavaju sve direktive EU u pogledu kvaliteta otpadnih voda, vazuha i ostalog, a ono što će biti rezultat projekta u Zrenjaninu jeste da će voda drugog reda izlaziti u Begej.
- Mislim da će Begej biti najzadovoljniji zbog svega, više neće postojati cev iz koje se otpadne vode izlivaju u reku, sada će ona biti prečišćena i moći ćemo da pričamo o kvalitetu životne sredine - rekao je Nedimović. 
 
 
Ukazao je da je nekada naš grad bio jedan od pionira direktnih stranih incvestitija na prostoru cele Srbije, a da je sada ista situacija u pogledu očuvanja životne sredine. 
- Zrenjanin je pionir u uvođenju najnovijih tehnologija u skladu sa kompletnom regulativom za rešenje problema ekologije koji mi vrlo često stavljamo sa strane. Ne ulazeći u detalje projekta i tehnologije, iz prostog razloga što ne može biti drugačije, nego po zakonu, zadovoljan sam što je Zrenjanin jedan od nekoliko gradova u Srbiji koji je krenuo ovim putem - rekao je Nedimović i naglasio da su obaveze države u realizaciji ovog projekta jednake nuli, a da će koristi imati svi koji žive u Srbiji i Zrenjaninu.  
 
 
- Što se tiče sektora kojim ja upravljam, to je kvalitet vode koji će biti u rekama, ili drugim vodenim tokovima, a kada je reč o poljoprivrednim zemljištima, nemojte nikada zaboraviti da sve što se prospe, čisti ili prljavo, završi u zemlji i ode ka nama samima. Kada bi ovo svi uradili, što će biti urađeno u Zrenjaninu, mislim da bismo svi kvalitetnije živeli, a to je ono čemu svi stremimo - rekao je još Nedimović.    
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5797/Metito_Zrenjanin_mala.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5797/Metito_Zrenjanin_040.jpg