Ministarka Vujović potpisala prve ugovore za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini - među njima je i Zrenjanin

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas, u Palati Srbija, ugovore sa 31 lokalnom samoupravom, među kojima je i Zrenjanin, a na osnovu kojih će im resorno ministarstvo dodeliti 130 miliona dinara za projekte pošumljavanja, kao i zamenu dotrajalih kotlarnica i ložišta u domaćinstvima kotlovima na ekološki prihvatljivije energente.
 
 
Ugovor je, zajedno sa ministarkom Vujović, u ime Grada potpisao gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.
 
 
Vujović je predstavnicima gradova i opština čestitala na brzoj i efikasnoj pripremi dobrih projekata.
- Želim svima da vam čestitam na uspešno pripremljenim projektima. I mi smo, sa naše strane, požurili sa sprovođenjem konkursa i zato sam vas danas pozvala, da bismo mogli što pre da potpišemo ugovore, da vam odmah prebacimo sredstva i da što pre počnete da radite. Volela bih da uskoro obiđem vaše lokalne samouprave da vidimo zajedno kako napreduju radovi – rekla je ministarka Vujović.
 
Vujović je potpisala prve ugovore za čistiji vazduh u 31 gradu i opštini. Ona je pozvala sve gradove i opštine da prate konkurse koje objavljuje Ministarstvo zaštite životne sredine, da se prijavljuju i koriste mogućnost da poprave kvalitet vazduha uz podršku države.
 
 
- Sve vas pozivam da se pripremite i za učešće na svim budućim konkursima koje ćemo raspisivati. U narednom periodu planiramo da raspišemo konkurs za sufinansiranje eko parkova – poručila je Vujović.
 
Ministarka je istakla da su danas potpisani prvi ugovori od ukupno 97, za koje je Ministarstvo kroz tri konkursa opredelilo ukupno 400 miliona dinara,  kojima je cilj unapređenje kvaliteta vazduha. Prema konačnim rang listama, na konkursu za pošumljavanje opredeljen je ukupan iznos od 100 miliona dinara za 38 lokalnih samouprava, dok je 100 miliona dinara opredeljeno i za zamenu kotlarnica u domaćinstvima u 10 lokalnih samouprava. Po konkursu za zamenu kotlarnica, opredeljeno je 200 miliona dinara za projekte u 49 gradova i opština.
 
 
 
Zrenjanin je sredstva dobio za pošumljavanje, a ukupna sredstva tog projekta pošumljavanja u cilju zaštite i očuvanja predeonog diverziteta u 2021. godini na teritoriji našeg grada iznose 4,197.327,97 dinara. 

Ministarstvo se obavezuje da izvrši transfer sredstava u iznosu od 2,357.863,57 dinara, dok će Zrenjanin za projekat pošumljavanja obezbediti 1,8 miliona dinara, odnosno 46 odsto od ukupne vrednosti projekta.   

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5931/Ugovori_Ministarstvo_ZZS_0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5931/Ugovori_Ministarstvo_ZZS_024_1.jpg