Министарка Вујовић потписала прве уговоре за чистији ваздух у 31 граду и општини - међу њима је и Зрењанин

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је данас, у Палати Србија, уговоре са 31 локалном самоуправом, међу којима је и Зрењанин, а на основу којих ће им ресорно министарство доделити 130 милиона динара за пројекте пошумљавања, као и замену дотрајалих котларница и ложишта у домаћинствима котловима на еколошки прихватљивије енергенте.
 
 
Уговор је, заједно са министарком Вујовић, у име Града потписао градоначелник Зрењанина Симо Салапура.
 
 
Вујовић је представницима градова и општина честитала на брзој и ефикасној припреми добрих пројеката.
- Желим свима да вам честитам на успешно припремљеним пројектима. И ми смо, са наше стране, пожурили са спровођењем конкурса и зато сам вас данас позвала, да бисмо могли што пре да потпишемо уговоре, да вам одмах пребацимо средства и да што пре почнете да радите. Волела бих да ускоро обиђем ваше локалне самоуправе да видимо заједно како напредују радови – рекла је министарка Вујовић.
 
Вујовић је потписала прве уговоре за чистији ваздух у 31 граду и општини. Она је позвала све градове и општине да прате конкурсе које објављује Министарство заштите животне средине, да се пријављују и користе могућност да поправе квалитет ваздуха уз подршку државе.
 
 
- Све вас позивам да се припремите и за учешће на свим будућим конкурсима које ћемо расписивати. У наредном периоду планирамо да распишемо конкурс за суфинансирање еко паркова – поручила је Вујовић.
 
Министарка је истакла да су данас потписани први уговори од укупно 97, за које је Министарство кроз три конкурса определило укупно 400 милиона динара,  којима је циљ унапређење квалитета ваздуха. Према коначним ранг листама, на конкурсу за пошумљавање опредељен је укупан износ од 100 милиона динара за 38 локалних самоуправа, док је 100 милиона динара опредељено и за замену котларница у домаћинствима у 10 локалних самоуправа. По конкурсу за замену котларница, опредељено је 200 милиона динара за пројекте у 49 градова и општина.
 
 
 
Зрењанин је средства добио за пошумљавање, а укупна средства тог пројекта пошумљавања у циљу заштите и очувања предеоног диверзитета у 2021. години на територији нашег града износе 4,197.327,97 динара. 

Министарство се обавезује да изврши трансфер средстава у износу од 2,357.863,57 динара, док ће Зрењанин за пројекат пошумљавања обезбедити 1,8 милиона динара, односно 46 одсто од укупне вредности пројекта.   

Слике

  • /uploads/attachment/vest/5931/Ugovori_Ministarstvo_ZZS_0.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5931/Ugovori_Ministarstvo_ZZS_024_1.jpg